Dorty pro čtyřnohé miláčky

Dorty pro čtyřnohé miláčky

Je jedno, zda Váš čtyřnohý kamarád zrovna slaví narozeniny nebo mu jen chcete připravit něco nevšedního na zub. Podívejme se společně na to, co by každý dort pro Vašeho domácího mazlíčka měl a neměl obsahovat, jak by měl vypadat a jak ho připravit.

Co rozhodně NE!

Lidé mají ve zvyku dopřávat svým zvířatům i běžné lidské pochoutky, protože se domnívají, že co je dobré pro nás, musí nutně chutnat i zvířatům. To je možná pravda a Váš pes či kočka se bude po sladké odměně ještě dlouho olizovat, ale nevhodnými potravinami můžete Vašemu zvířeti přivodit vážné zdravotní problémy či ho dokonce ohrozit na životě.

Zvlášť o svátcích mají lidé tendence krmit své mazlíčky cukrovím, kousky čokolády z vánočního stromečku, uzeninami nebo dokonce silvestrovskými chlebíčky. Tím úplně nejhorším, co můžete mazlíčkovi nabídnout, je čokoláda.

Vysoký obsah tuků, teobromin, ale také kofein způsobují poruchy funkce slinivky a srdečního rytmu, což může v nejhorším případě způsobit až smrt. Stejně tak zapomeňte na sušenky, sladkosti, bonbóny nebo koláče. Všechny tyto pochoutky obsahují cukrový alkohol, který psům zbytečně zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a tím ohrožuje jeho zdraví.

Hrozny a sušené rozinky způsobují silné alergické reakce, které mohou skončit až selháním ledvin, přičemž smrtelné množství může začínat už na osmi rozinkách! Alergii způsobují i ořechy a příznaky otravy, při kterých byste měli zbystřit, se projevují zvracením, třesem a teplotou.

Nezralé ovoce nebezpečně překyseluje organismus zvířete a to přezrálé obsahuje naopak zase spoustu cukru. To je nejen nezdravé, ale cukr, který v žaludku kvasí, způsobuje bolestivé žaludeční a střevní potíže, nadýmání a průjmy. Pokud si budete nejen o svátcích pochutnávat na kuřeti, svého psa od stolu rozhodně nekrmte! Vařením a pečením kosti křehnou a psovi by rozštěpené kosti mohly vážně poškodit stěnu žaludku nebo střeva!

Dopřáváte si rádi česnek nebo cibuli? V zimním obdobím je to skvělá ochrana před chřipkou, ale svému zvířeti tyto potraviny raději nenabízejte. Jsou nebezpečné jak pro psy, tak pro kočky a zbytečně byste riskovali jejich otravu. Ta se může projevit do jednoho dne od pozření, ale klidně i za delší dobu, při které bude Váš čtyřnohý kamarád trpět velkými bolestmi břicha, průjmem, ale i dušností.

Nepříjemné nadýmání, až prasknutí střeva však může způsobit také kapusta, květák nebo kynuté pečivo. Přestože si většina z nás představí kočku coby obrázek spokojeného zvířete s barevným klubíčkem a miskou mléka, opak je pravdou.

Dospělá kočka by kravské mléko ve svém jídelníčku vůbec mít neměla! Mléko jim sice chutná, ale nedokážou trávit laktózu, a tak jim ve většině případů způsobí jen nepříjemné bolesti břicha, křeče a průjem. Pokud chcete své kočce dopřát mléčné výrobky, volte mléko speciálně upravené bez laktózy nebo mléka určená přímo pro kočky.

Zdravé potraviny pro Vašeho psa

Existují však i lidské potraviny, které jsou například pro psy vyloženě vhodné a do jejich jídelníčku bychom je měli zařazovat pravidelně. A které to tedy jsou? Patří mezi ně například jogurt, který je významným a snadno dostupným zdrojem bílkovin a vápníku. Při nákupu se však soustřeďte na jogurty bez cukru a sladidel a volte ty s probiotickou kulturou.

Lněná semínka jsou zase vhodná pro lepší trávení a zdravou srst. Rozdrtit by se měla však těsně přes přimícháním do stravy, jinak rychle žluknou. Použít můžete i lněný olej, obsahuje stejné vitamíny a omega – 3 – nenasycené mastné kyseliny, avšak ochudíte ho o právě tolik potřebnou vlákninu. Dalším významným zdrojem esenciálních mastných kyselin je losos. Tuky v něm obsažené vyživují srst a posilují imunitní systém. Svému psovi ho však podávejte tepelně upraveného, v syrovém stavu ho můžete ohrozit případnými parazity.

Dýně je dalším bohatým zdrojem pro psa nejen tolik potřebné vlákniny, ale i vitamínu A, a batáty obsahují navíc i mangan a vitamín B6 a C. Vašemu psovi budou nejvíc chutnat usušené na plátky, kdy je může chroupat jako zdravý pamlsek. Trpí Váš mazlíček pár kily nadváhy? V tom případě zařaďte do jeho stravy zelené fazolky, které jsou nízkokalorické a obsahují hodně vlákniny. Stejně tak i ovesné vločky jsou velmi vhodnou psí potravinou, a to zejména pro ty starší. Zlepšují totiž peristaltiku střev a tím celé (mnohdy problematické) zažívání.

Dort pro psa

Na 1 (nejen narozeninový) dort budete potřebovat:

  • 900 g mletého drůbežího masa (kuřecí či krůtí)
  • 4 mrkve
  • 560 g špenátu
  • 330 g uvařené rýže
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 6 vajec
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový, lněný, ..)
  • psí sušenky na ozdobu

Mleté maso smíchejte s mrkvemi nakrájenými na kostičky, nasekaným špenátem, olejem, uvařenou rýží a dvěma syrovými vejci. Zbylá vejce uvařte natvrdo a po zchlazení oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dortovou formu vymažte olejem a na dno napěchujte čtvrtinu masové směsi. Na ni rozprostřete kolečka vajec a zakryjte druhou čtvrtinou masové směsi. Pečte asi 45 minut při 180ºC.

Dort vyklopte a celý proces zopakujte, abyste získali dva stejné korpusy. Kulatozrnnou rýži mírně rozvařte, vychladlou ji smíchejte s tvarohem a většinou vzniklé pomazánky jeden plát potřete. Přiklopte druhým plátem, potřete zbytkem pomazánky a ozdobte psími sušenkami.

Dortík pro kočku

Na 1 dortík budete potřebovat:

  • 2 rohlíky
  • mléko pro kočky
  • 2 masové kapsičky
  • kočičí puding (k dostání v chovatelských potřebách)
  • tvaroh nebo lučinu
  • sýr a šunku
  • kočičí sušenky, masové tyčinky, granule, apod. na ozdobu

Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte kočičím mlékem a nechte rozmočit na kaši. Tu sceďte, přidejte do ní trochu tvarohu nebo lučiny a zamíchejte. Plech vyložte pečícím papírem a vytvořte na něj z těsta tři placky (kolečka). Pečte asi 10 minut při 200ºC.

Jednu placku potřete masovou kapsičkou, přiklopte druhou plackou, tu pomažte sýrem a ozdobte šunkou. Přiklopte poslední placku, potřete druhou masovou kapsičkou a můžete použít i kočičí puding. Povrch dortíku posypte granulemi a ozdobte kočičími sušenkami a nalámanými masovými tyčinkami.

3.2/5 - (56 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *