Elektronický obojek

Pokud se nám nedaří vychovat pejska podle svých představ, i když už jsme vyzkoušeli výcvik hrou, nebo pochvalou, pochoutkou či jinak, je čas popřemýšlet o pořízení výcvikového elektronického obojku. I některým zkušeným chovatelům se může stát, že pejsek poslechne jen někdy, nebo prostě jen když se mu takříkajíc chce. V takovém případě není vůbec dobré pejska trestat. To bychom mohli hlavně u paličatějších psů všechno jenom pokazit. V takovém případě je výcvikový obojek to pravé, co nám určitě pomůže přimět pejska, aby poslouchal. Při správném používání o mnoho snadněji psa dokážeme úspěšně vycvičit podle svých představ.

Výcvikový obojek

Je výborný pomocník při výchově pejska. Záleží na tom, jaký obojek si pořídíme. Podle potřeby je možno psa vycvičit bez vodítka na vzdálenost 300 až 1100 metrů. Ovládání elektronického obojku je velmi snadné. Pejskovi nasadíme obojek a v ruce si ponecháme ovladač, který stiskneme v případě, že pes neposlechne povel. Ovladač vyšle signál do obojku na krku psa. Důležitý povel, který by se měl každý pes naučit, je povel ke mně. Je to asi nejdůležitější povel, který je zapotřebí naučit každého psa. Tím zamezíme tomu, aby nekontrolovatelně běhal, kde chce, na vycházce třeba za zajícem, jiným psem a podobně. Také je tento povel potřeba naučit i pro jeho bezpečnost. Třeba aby nevběhl pod auto. Elektronický obojek je něco jako prodloužená ruka, nebo neviditelné vodítko. Pejsek velmi brzy pochopí, co se po něm chce. Pro pískaře je to potřebná pomůcka l tomu, jak rychleji naučit pejska poslušnosti.

Pomocí obojku jde naučit spoustu povelů

I staršího psa, jde s pomocí elektronického obojku. I když se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš, v tomhle případě to určitě neplatí. Je možné pejska i odnaučit jistým zlozvykům, jako je například časté bezdůvodné štěkání, hrabání děr na zahradě, skákání na lidi, ležení v posteli. Nebude trvat dlouho a pes se již naučené zlozvyky brzy odnaučí a již se k nim nebude vracet. Dá se pomocí obojku vychovat i těžko ovladatelné psy. Výcvikové obojky používají i zkušení kynologové. Zamezí se nevhodnému chování pejska.

Použití obojku

Použití elektronického obojku k výchově lze u všech plemen psů. Jde o to, aby pes poslechl na povely, které mu dáváme. S výcvikem pomocí obojku je možné již u půlročního štěněte. Je možné pejska již v raném věku naučit povely sedni, lehni, nesmíš nebo zůstaň. Používání obojku je velmi snadné a jednoduché.  Používají je pískaři začátečníci i zkušení kynologové.

Elektronické obojky

Jednoduchým způsobem lze nastavit sílu impulsů. Pes velmi rychle pochopí, že musí páníčka poslechnout, jinak že dostane elektronický impuls. Většina psů po impulsu hledá bezpečí u páníčka, takže se k němu rychle vrátí. Elektronický obojek lze použít i pro více psů najednou. Je možné ho použít i pro kočky. Obojek je lehký, takže kočka i malý pes ho může mít. Podněty pro poslušnost jsou dva. Jeden je zvukový a druhý vydává slabé impulsy. Zvukové signály nahrazují píšťalku. Impulsy mohou být i vibrační.

Použití obojku je snadné

Když zavoláme na psa a on nereaguje, spustíme zvukový signál. Jestliže ani tak nepřiběhne, použijeme vibraci nebo impuls. V takovém případě již určitě přiběhne. Tento postup je nutné vždy dodržet, aby si pejsek zvykl na to, jak to jde za sebou. Nakonec pak budou stačit zvukové signály. Pejska pomocí obojku snadno naučíme přivolání, chůzi u nohy, nesmíš, odnaučení štěkání, vzdalování se od pána a i jiné zlozvyky. Elektronický obojek je opravdu velký pomocník pro každého pískaře, který chce svého psa vychovávat podle svých představ. Dá se využít i pro lovecké potřeby i pro sportovní.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *