Vodicí psi – 1. část

V tomto článku Vám nabídneme pohled na něco docela jiného. Podíváme se, jak to je se speciálně vycvičenými psi, kteří mají pomáhat slabším. Jak se připravit na tohoto pejska a jak se o něj starat si dnes řekneme v tomto článku.

Předvýchova

Štěně se speciálně vychovává v rodinách, aby mohli pomáhat nevidomým. Obvykle se štěně vychovává, když je dva měsíce až jeden rok staré. Při předvýchově se musí dodržovat určitá pravidla, aby se pejsek stal vhodným vodicím psem – Musí být odchován v domě nebo v bytě, v žádném případě ne v kleci nebo někde zavřený na zahradě. Nesmí se u něj rozvinout jakékoliv lovecké pudy. Celý den musí být v kontaktu s lidmi – nemůže být sám. Musí si získat co nejvíce sociálních kontaktů – dobré vztahy například s dětmi, musí zároveň vycházet s ostatními zvířaty, zvláště s jinými psy. Nesmí si vypěstovat špatné návyky, jako například kradení jídla ze stolu či ničení nábytku. Postupně by si měl zvyknout na všechen dopravní a cestovní ruch. Musí se naučit chovat v místech, kde je obvykle rušno – například různé obchody. Pak existuje samozřejmě ještě spousta dalších pravidel.

Výcvik

Lze s jistotou říct, že značně velkou část dobrého vodicího psa tvoří právě jeho povaha. Do výcviku se tedy vybírají psi s temperamentem a chtíčem se učit. Každý vybraný pes taky musí mít odhodlání se toto všechno naučit a pomáhat – zároveň ale v sobě nesmí mít velký přebytek energie, to by způsobilo pouze problémy. Neměl by přehnaně reagovat na jakékoliv zvuky a dotyky – pohlazení.

Jak pejska získat

Tito speciálně vycvičení psi jsou pro nevidomé. I když se to zdá kruté, slouží jako zdravotní pomůcka. Pejsci ale dělají svou práci rádi a svého pána nadevše milují. O příspěvek na jeho získání je možné požádat místní Úřad práce. Příspěvek se zpravidla přiděluje pouze psům, kteří byli vycvičení fyzickou či právnickou osobou, která je členem mezinárodní organizace sdružující výcvikové školy vodicích psů nebo žadatelem o členství. Cena jednoho vodicího psa se pohybuje okolo 250 000 Kč . Při žádání o psa by jste měli být ve styku s pracovníkem střediska, který vám sdělí veškeré informace. Dále účast na školícím pobytu SVVP, kde obdržíte potvrzení a je s ním sepsána smlouva o provedení služby. Když už budete znát termín, kdy dostanete psa, je nutné to ohlásit na Úřadu práce, kde podá žádost a přidělení příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky. Výcvik končí závěrečnou zkouškou.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *