Morčátko a jak na něj

Morče je jedno z nejčastějších domácích zvířátek. Jsou vhodné i k dětem, což je značná výhoda.

Původ

Morče je vyšlechtěno z divokého morčete. Dříve bylo chováno pro maso, dnes je to spíše domácí mazlíček. Do Evropy bylo morče poprvé dovezeno v 16. století.  Jako domácí zvířátko je chováno od počátku 18. století. Nejdříve to bylo zvíře pro bohatší občany, chudší si ho nemohli dovolit. Morčata začala být oblíbená po 2. světové válce a jsou až dodnes.

Vzhled a vlastnosti

Typické znaky morčete jsou široká zaoblená hlava, krátký krk a široký hřbet. Celkově postavu má zavalitější. Ocas mu chybí. Jsou různé barevné možnosti morčete, jak strakaté, tak jednobarevné. Morče je dobrý společník. Rádo si hraje, ale také rádo tráví čas ve své kleci čištěním nebo spaním. Používá spoustu komunikačních zvuků, v přírodě je zvyklé být v tlupách, ve kterých se potřebuje dorozumět, například kvíkání, cvakání zubů, pískání atd.

Chov morčat

Morče, jako každé jiné zvířátko, má nějaké podmínky pro chov. Potřeby morčete jsou klec o minimální velikosti 80x50cm, domeček nebo pelíšek, napáječka, seník, miska na jídlo, záchod (nemusí být), podestýlka (například hobliny), nějaké hračky, přepravka (pokud chcete zvíře převážet) a samozřejmě jídlo a vodu. Jídlo by mělo být různorodé, jak čerstvé, tak granule, voda by měla být každý den vyměňována z důvodu infekcí či nemocí, které by se do ní mohly dostat. Nevhodné jsou pro něj směsi obsahující sušené mléko, živočišné moučky, luštěniny, tyčinky lepené vejci nebo medem a samozřejmě ořechy.

Morčecí plemena

Je spousta plemen morčat, ať čistokrevných nebo nečistokrevných. Čistokrevní jsou samozřejmě dražší, ale jsou většinou od zkušeného ověřeného chovatele. Čistokrevné morče by nemělo přesáhnout danou hmotnost a je také registrováno, má určitý rodokmen. Mezi nejznámější plemena morčat patří plemeno aguti, které může mít různou barvu, jednobarevná morčata a také vícebarevná morčata.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *