Jak ochránit domácí mazlíčky na Silvestra?

S posledním dnem v prosinci se zároveň loučíme s uplynulým rokem. K tomu patří dobré jídlo a pití, zábava a samozřejmě také novoroční přípitek spolu s ohňostrojem. Petardy a dělobuchy jsou sice krásná věc pro nás lidi, ale pro zvířata jsou učiněným hororem. Jak našim domácím mazlíčkům co nejvíc ulevit od hluku a stresu z odpalovaných rachejtlí, aby Silvestr neskončil katastrofou?

Nebezpečí nejen pro psy a kočky

Nebezpečí se navíc netýká jen psů a koček, které máme doma. Jelikož se silvestrovské oslavy konají prakticky všude, jsou světelným efektům a hluku, které zábavní pyrotechnika doprovází, vystavená i hospodářská zvířata nebo zvířata v divoké přírodě.

I pro ty jde o velký stres, nemají se kam ukrýt a mohou zmateně pobíhat po okolí, v případě ptáků navíc narážet do mostů, potrubí nebo se zranit či dokonce usmrtit o dráty elektrického vedení.

Jak poznat vystrašené zvíře?

K typickým projevům extrémního strachu patří hlasité štěkání a vytí (mňoukání), pobíhání, třas, těžké dýchání, slintání, sklápění uší ale i agrese. Výjimkou však není ani epileptický záchvat, průjem nebo zvracení.

Jak psy a kočky ochránit?

Pokud je to ve Vašich možnostech, odjeďte na Silvestra z města a vychutnejte si konec roku s rodinou, přáteli i němými tvářemi v poklidu a bez rachejtlí. Budete mít situaci pod kontrolou, což Vaši zvířecí miláčci jistě ocení. Zvířata nepouštějte ven, a pokud mají boudu venku, přemístěte je na noc nebo nejhlučnější období kolem půlnoci do domu.

Ujistěte se, že má zvíře volný přístup k nějakému úkrytu, kam by se mohlo v případě potřeby schovat. Takovým místem může být prostor pod stolem či jiným nábytkem, nebo třeba skříň. V domě jsou zvuky proti venku přece jen tlumenější.

Při venčení mějte svého psa vždy na vodítku. I když Vás jinak běžně na slovo poslechne, poslední den v roce může i jeden nečekaně hlasitý zvuk z petardy psa vylekat natolik, že se zaběhne nebo dokonce vběhne pod auto. Pro každý případ však mějte na psím obojku uvedené Vaše jméno spolu s telefonním číslem.

Zatáhněte závěsy, ochráníte tak zvířata alespoň před tím nejhorším světelným šokem. Rozsviťte lampičku nebo jiné drobné světlo, zvířata se budou cítit bezpečněji než v úplné tmě a neočekávaném hluku. Hudební kulisa přispěje ke zpříjemnění atmosféry jak pro Vás, tak pro dvounohé kamarády. Ti mají velice citlivý sluch a všechny zvuky vnímají extrémně intenzivně, což jim může způsobit velké trauma.

V nejhorším období okolo vítání nového roku buďte v blízkosti Vašeho zvířete a snažte se ho uklidnit. Velice to ocení. V žádném případě ho netrestejte nebo na něj nekřičte, pokud bude výt (mňoukat) a dávat tak najevo svůj strach. Jde Vám přece o jeho důvěru ve Vás a přežití Silvestra v co největším klidu.

Rozhodně nenechávejte zvíře v bytě samotné – pokud nepočítáme extrémní stresovou zátěž, které by bylo vystaveno, mohlo by Vám v afektu poničit nábytek nebo jiné vybavení domácnosti. Veterinář může Vašemu zvířeti podat slabá sedativa, která zvíře utlumí. K dostání jsou ve formě tablet, pasty nebo gelu a mohou působit až dvanáct hodin.

Vybrat si lze přitom z klasických chemických, ale i alternativních homeopatických preparátů. V případě přírodních léků je vhodné začít s podáváním již několik dní dopředu a pokračovat až do zhruba 2. ledna. Je jen na Vás, zda zvolíte i tuto variantu, počítejte však s tím, že ne všechna zvířata léky zvládají. Důležité je také zohlednit zdravotní stav zvířete.

Některé silnější preparáty nejsou vhodné například pro psy trpící nemocemi srdce nebo jater, jiné mohou snižovat teplotu a tím ohrozit zvíře prochladnutím. Vždy se tedy poraďte se svým zvěrolékařem.

Rate this post

One thought on “Jak ochránit domácí mazlíčky na Silvestra?

  1. Žádné úkryty! Žáné utěšování! tím ten strach podpoříte, nejlepší je zvykat v průběhu roku pouštěním ohňostroje z internetu, hlasitěji a hlasitěji. Psa vytáhnout po takovém zvykání třeba na balkon a koukat, každou ránu klidně kladně komentovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *