Čínský chocholatý pes

Vybíráte si nového psa, ale nevíte, jako plemeno máte zvolit? Plemen existuje opravdu velké množství, a pokud chcete vybrat to správné právě pro vás, měli byste si o jednotlivých plemenech co nejvíce nastudovat.

Jak čínský chocholatý pes vypadá?

Čínský chocholatý pes je malého vzrůstu, kdy feny dorůstají do výšky přibližně třicet centimetrů a psy jsou zpravidla vyšší, ale jen pouze o pár centimetrů. Toto plemeno je zajímavé tím, že může mít dvě varianty. První je tak, kterou mnozí lidé odsuzují, protože jde o tak zvaného naháče, protože na jeho těle nenajdeme spoustu srsti. Ironií je, že tou druhou variantou je ten samý pes, akorát má srst, která nejen jemná, ale také poněkud dlouhá.

A trošku historie

Ačkoliv je to pro výběr psa nepodstatná část, tak jsou lidé, které zajímá původ dané rasy. Název čínský chocholatý pes napovídá, že by mělo jít o plemeno, jehož původ sahá do Číny, ale to není pravda. Toto plemeno má poněkud zajímavou historii. Původně je toto plemeno z Afriky, kde nejen zahřívali postele svým majitelům, ale také byli součástí jídelníčku. Přídavek čínský jim přibyl až poté, co je Číňané využili jako hlídače na svých lodích při obchodních cestách. Ale dnes už je čínský chocholatý pes rozšířený nejen v Číně, ale po celém světě.

Jakou povahu toto plemeno skrývá?

Čínský chocholatý pes není originální díky svému vzhledu, původu, ale také díky povaze, kterou má. Zpravidla platí to, že když si někdo pořídí domů toto plemeno, tak si jej velice oblíbí a každý další jeho mazlíček bude stejného plemene. Tak jako každé zvíře nemají rádi násilí, ale naopak ocení, když se jim dostane pochvaly ve formě nějaké hry či zábavy. Samozřejmě, že ani tento pes nepohrne pamlsky. Díky tomu, že jim chybí chundelatá srst, jsou citlivější na vaše pohlazení, možná i to je důvod proč se k vám budou rádi tulit. Jediný problém, který tohle plemeno skrývá je to, že má sklon k plachosti a nedůvěře k cizím osobám, ale pokud se jim budete věnovat a správně je naučíte zvykat si na společnost, tak to problémem být nemusí. Čínský chocholatý pes se hodí do každé rodiny, protože on se dokáže přizpůsobit životnímu stylu dané rodiny, kromě toho jej mohou mít i starší lidé. Přestože jde o veselé a hravé plemeno, nevyžadují neustálý pohyb, takže je zvládnou i postarší lidé.

Jak se o pejska musím starat?

Jedna ze základních otázek je, kolik péče daný pes potřebuje. Jsou psy, kolem kterých musíte neustále něco dělat. Čínský chocholatý pes není na péči náročný. Pozor musíte dávat pouze na jeho kůži, jelikož není chráněná srstí, tak je náchylnější k poraněním. A v zimě pejskovi chybí tepelná ochrana, která se dá jednoduše nahradit, jak často vídáme, že někteří páníčci své mazlíčky oblékají do různých módních kousků. Ale pokud svého psa nechcete zdobit oblečením, můžete využít ochranné krémy určeny pro psy.

Malý čínský chocholatý pes, který nepochází z Číny, může být nejlepším přítelem i vaši rodiny.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *