Asistenční psi jsou skuteční pomocníci, bez kterých se mnoho lidí neobejde

Psi patří do mnoha domácností v naší zemi. Jsou však i lidé, kteří psa nemají jen jako přítele, ale i jako neodmyslitelného pomocníka, bez kterého by nemohli žít samostatně a začleňovat se do společnosti. Většinou pomáhají tělesně postiženým jedincům, kteří s jejich pomocí zvládají běžné denní povinnosti a potřeby.

Co asistenční pes umí?

Je toho mnoho, asistenční psi jsou speciálně vycvičení a jejich šikovnost je skutečně pozoruhodná, stojí za obdiv. Není pro ně problém otevřít dveře, podat spadenou věc, např. klíče, umí svému pánovi dokonce sundat ponožky, ví, jak reagovat, když dostane osoba záchvat, problém jim nečiní ani polohování postele a spoustu dalších věcí.

Bezesporu jsou také skvělí společníci, jsou obětaví, za svého majitele by se bili do krve, jen aby mu pomohli.

Psi jsou cvičeni u Ligy vozíčkářů. Výcvik je finančně náročný, proto je velmi nápomocné, když běžní lidé přispívají finančními dary a pomáhají jej financovat. Na výcvik totiž nepřispívá stát ani pojišťovny.

Zážitek z lesa

Asistenčními psi jsou například labradoři. Jedna paní se svalovou poruchou si vyšla na procházku, ale v lese upadla a kvůli nerovnostem v terénu nemohla vstát. Labradorka odběhla pro klacek do lesa, ale byl příliš tenký a zlomil se. Odběhla znovu a přitáhla silnou větev, o kterou se majitelka mohla opřít, a s jejíž pomocí přišla až domů.

Dalším typem psů vhodných pro asistenci, jsou zlatí retrívři. Jsou oddaní, chytří, silní a dovedou pomoct po mnoha stránkách ať už venku, nebo uvnitř.

Pokud máte zájem přispět i vy na výcvik těchto užitečných a šikovných pomocníků pro nemocné lidi, bližší informace najdete na stránkách Ligy vozíčkářů. Uděláte užitečnou věc a bude vás těšit, že jste pomohli někomu, kdo to potřebuje k tomu, aby měl svého nepostradatelného pomocníka i společníka.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *