Německá doga

Toto plemeno bylo vyšlechtěno z tzv. „psů býkohryzů“. Už název by nám mohl napovědět, že plemeno psa bylo používáno k honbě dobytka a mohutnější zvěře – například divočáků. Označení doga se dříve používalo pro všechna velká plemena psů, přestože u nich nebyl znám původ. Plemeno německé dogy bylo určeno v roce 1880 na výstavě psů v Berlíně. Zde byly určeny znaky a standardy pro toto plemeno.

Vzhled

Tento druh dogy patří mezi největší plemena na světě. Psa lze chovat v následujících pěti zbarveních. Žluté, žíhané, modré, černobílé skvrnité a černé. Německá doga má většinou oči tmavé, ale můžeme se setkat i se světlým zabarvením očí. Uši má přirozeně visící, konstrukce těla se vyznačuje silným hřbetem a svalnatými bedry. I přes mohutné zření těla je doga štíhlým a elegantním tvorem. Optimální váha plemene by se měla pohybovat mezi 50 a 75 kg.

Charakterové rysy

Německá doga patří mezi jedny z nejvyrovnanějších plemen, které se vyznačuje oddaností a úzkým vztahem se svým pánem a s jeho rodinou. Psi jsou vhodnými společníky k dětem a celkově do rodin. I přes svůj vzhled je doga vysoce ovladatelným a vychovatelným psem, který nebývá agresivní a nepřátelský. Naopak bývá velice citlivá a delší odloučení od pána nese velice špatně.

Soužití s německou dogou

U tohoto psa se doporučuje začít s výchovou, co nejdříve. K odběru od chovatele by mělo dojít mezi 6. a 7. týdnem života štěněte. Čím dříve je štěně zapojeno do běžného života „páníčka“, tím snadněji se socializuje a utváří si dobrý vztah k člověku.

Před pořízením německé dogy bychom si měli uvědomit, zda máme dostatek prostoru, financí a především času pro chov psa. Zejména v období růstu je potřeba zvířeti zajistit kvalitní stravu. Nedostatek kvalitního krmiva, může vést k celoživotním zdravotním potížím u psa.

Co říkáte na to, pořídit si německou dogu do české rodiny?

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *