Chcete si pořídit domácího mazlíčka?

Začnete správným vybavením

Mít doma zvířátko má příjemné dopady na psychiku a pomáhá učit děti zodpovědnosti. Zároveň je to však nemalý závazek vyžadující stálou péči a finanční investice. Co všechno si rozmyslet a zařídit předtím, než si skutečně pořídíte domácího mazlíčka?

Jaké mazlíčka si chcete pořídit?

Prvním bodem je vyřešení otázky, jaké zvířátko to bude. Chcete malého hlodavce, rybičky, nebo si rovnou pořídíte psa či kočku? Až přijdete na to, jaké zvíře si chcete pořídit, budete se moci pustit do dalších kroků. Při výběru vhodného domácího mazlíčka nezapomeňte zvážit všechny výhody a nevýhody. Sliby dětí se snažte brát s rezervou a vždy přemýšlejte nad tím, jestli bude o zvíře dobře postaráno. Když si budete jistí, že mu dokážete zařídit spokojený život, pusťte se do příprav pro jeho příchod do nového domova. V následujícím textu se blíže podíváme, jak postupovat při výběru potřeb pro hlodavce.

Místo pro život zvířátka

Nejdříve vyřešte místnost, kde bude nový mazlíček bydlet. Zjistěte si, kolik máte k dispozici prostoru a následně začnete vybírat klece pro hlodavce. Platí, že čím větší, tím lepší. Limitem jsou však vaše prostorové možnosti. Pro křečka bude stačit malá klec, kde bude mít domeček, napáječku a mističku s vodou. Pro morče je už zapotřebí více prostoru. Větší klec zvažte hlavně v případě, že máte v plánu pořídit si více jedinců. Králíka se snažte ubytovat v co možná největší kleci a ideálně mu dopřávejte pravidelné procházky po bytě, aby se mohl protáhnout.

Krmení a další doplňky

Už máte vybranou klec, ale tím to ani zdaleka nekončí. Musíte ji vybavit napáječkou na vodu, použít vhodnou podestýlku pro hlodavce a připravit misku na krmení. Při výběru krmiva pro hlodavce sledujte, zda obsahuje hodně vitamínů a vlákniny. Zvolit si můžete mezi klasickými suchými granulemi, ale i pestrými a barevnými směsmi. I přesto, že se často jedná o kompletní krmivo, nezapomínejte ani na zajištění čerstvé stravy, jako jsou ovoce, zelenina či tráva. Vašim novým mazlíčkům jistě udělá radost i domek a prolézačka. S jejich umístěním ale chvíli počkejte, než si na vás zvyknou. Nakonec zjistíte, že péče o hlodavce není vůbec složitá a vyžaduje pouze pár nutných potřeb.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *