Psoun prériový jako domácí mazlíček

Tento neobvyklý domácí mazlíček se dožívá i osmi let.  Psoun prériový je milé domácí zvířátko, kterého si oblíbí všichni. Dávejte si však pozor na to, že psoun rád hlodá – podle toho mu zařiďte i jeho příbytek. Tyto zvířátka jsou velmi společenští tvorové, a proto by jste mu měli věnovat dostatek času. V tomto článku se dozvíte, jak se o psouna starat.

Chování psouna prériového

Psoun prériový je společenské zvíře. Je to denní tvor. Jestliže mu budete věnovat dostatek času, můžete ho naučit i povely – jako například chození na vodítku nebo slyšení na jméno. Naučit ho to můžete i tak, že ho odměníte nějakým pamlskem. Když vás ale neposlechne, tak ho nikdy nesmíte bít, protože by z vás pak mohl dostat strach. Psouni jsou společenští mazlíčci, se kterými si můžete hrát i se s nimi mazlit. Na jaře v období páření se psouni mohou začít chovat jinak (sameček bývá agresivní a samička nekomunikativní), ale tomuto můžete předejít tím, že je necháte vykastrovat. Psouni jsou čistotná zvířata, ale jednou za čtvrt roku je můžete vysprchovat, aby se jejich kožich zbavil bakterií.

Popis

Psoun prériový je velký asi kolem 40 cm a váží kolem 1 kg. Jeho ocas je dlouhý zhruba kolem 10 cm. Má zakulacenou hlavu, tmavší hřbet. Zbytek těla je světlejší. Jeho barva je spíše hnědá nebo béžová. Ocas je plochý, málo osrstěný a špička ocasu je tmavší. Má malé uši, tmavé oči a větší čenich.

Klec

Můžete dát i klec pro hlodavce, jako např. pro fretky, ve které budou mít dostatek pohybu. Klec by měla mít minimální rozměry 100 x 100 x 150 cm. Jako podestýlku můžete použít seno nebo hobliny, nejlepší by ale byla kukuřičná podestýlka. Seno jim poslouží i jako potrava. Klec čistěte zhruba jednou za týden. Nezapomeňte jim do klece dát kusy dřeva na hlodání.

Potrava

Hlavní potravou psouna je seno. Můžete mu dávat ale i trávu, bylinky, kořeny, květy, oddenky, hlízy, kapustu, zelí, fazolové lusky, kukuřičné klasy, ale i granule pro činčily nebo kostky pro hlodavce. Občas jim dávejte i různé ovoce a zeleninu. Je důležité, aby psouni měli dostatek pohybu a pestrou stravu. Pokud jsou příliš překrmováni, mohou onemocnět a zemřít. Nesmíte zapomenout na vodu. Vodu jim dejte nejlépe v napaječce. Občas mu můžete dát jako odměnu ořechy, hrozinky nebo trochu jídla pro králíky, ale nesmíte mu tyto pamlsky dávat moc často. Jako doplněk mu můžete dát i vitamínové granuláty pro hlodavce. Jestli mu budete podávat stravu, kterou by se živili ve volné přírodě, vyhnete se zdravotním rizikům.

Nemoci

Častou nemocí psounu bývá obezita. Jestliže se tomuto chcete vyhnout, dávejte psounům netučnou stravu. Většinou psouni přiberou se začátkem zimy. Nesprávnou stravou bývá také způsobena ztráta srsti. Abyste tomu předešli, strava by neměla obsahovat moc tuků. Naopak by měla obsahovat vlákninu. Jestliže se mu na srsti objeví holá místa, změňte jídelníček a začněte mu podávat doplňkovou stravu s přídavkem mořských řas. Příčinou holých míst může být také odření o klec. V tomto případě jídelníček neměňte. Jestliže uvidíte, že psoun hubne a nebude moci jíst, může to být způsobeno přerostlými zuby. Když zaznamenáte průjem, ospalost, naježená srst a malátnost, mohou to být příznaky kokcidiozy. V tomto případě navštivte veterináře. Jestli si psoun nebude obrušovat drápky sám, zkraťte mu je, jinak by mohly přerůst. Případně nechte psouna odčervit a naočkovat proti vzteklině.

Doufám, že se Vám článek líbil a pomohl s chovem psounů.

4.2/5 - (14 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *