Kočky a jejich kastrace

Když se tak zamyslím, nad dnešní situací, co se týče rozmnožování koček, tak mi příjde, že kouzelné sluchátko Macha a Šebestové, když si přáli, ať je koček na světě miliony, jim bylo opravdu splněno.

Nejvíce se toto pravidlo rozšiřuje na vesnicích, kde si lidi pořídí kočky, ať jim loví myši a pokud se najde od sousedů nějaký kocour, tak jsou koťata na světě a bohužel ne, jen jednou do roka.

Z dětství si pamatuji, že narozená koťata se vždycky někam zatoulala a Bůh ví, co s nimi bylo. Možná se lidi ani moc nezamýšlejí nad tím, jak kočky trápí, když se neustále a zbytečně rozmnožují.

Samotná kočka, když rodí více než dvakrát do roka, to pro ni není určitě po zdravotní stránce vůbec dobré. Je potřeba si uvědomit, že není v pořádku, když se mrhá kočičím životem, i když se říká, že kočka má životů devět, tak to neznamená, že by jsme měli přehlížet její zdraví a taky je zanedbávat.

Vesnické kočky žijí velmi odlišně od koček, které mají papíry a jsou čistokrevné. Je smutné, že co pro nás nemělo příliš velkou cenu, toho si vážíme daleko méně. Jenže ať už je kočka papírová či nikoliv, tak chce být milována a mít zajištěnou střechu nad hlavou, stravu a pocit bezpečí.

Kdo z nás by toto nechtěl?Tak proč by toto nechtěla kočka, která v historii byla považována za velmi vzácné zvíře, hlavně ve starověkém Egyptě. Mrzí mě, že jelikož zvířata nemůžou mluvit a tím pádem si nemůžou postěžovat, tak je tímto pádem velmi zanedbáváme.

Abych se dostala zpátky ke kastraci a co tím, chci vlastně říct, je to, že jelikož lidé kočky nekastrují a množí je, tak je koček tolik, že se nabízí zdarma a tím pádem bohužel klesá i jejich hodnota. Lidé nemají potřebu cokoliv více opečovávat, když to dostali zdarma a tím pádem kočka ztrácí hodnotu u většiny z nich.

Pak dochází k tomu, že jsou kočky přejeté na silnicích, podvyživené a nebo trpí všelijakými nemocemi. Jak se říká, čeho je nedostatek, toho si lidé daleko více váží. Koček je tolik, že pro mnoho lidí ztratily hodnotu.

A potom je tu další věc a to jsou lidi, kteří by udělali cokoliv za záchranu zvířecího života, ať to stojí, co to stojí a proto existuje spousta kočičích útulků, kde kočky dostávají další šanci. Bohužel ani kočičí útulky nestíhají všechny kočky spasit a připravit jim lepší život, protože se objevují další a další koťata, která nemají domov.

Tato situace se dá vyřešit pouze tím, že kastrovat kočky bude taková nepovinná povinnost. Co se tím vyřeší? V první řadě se zachrání spoustu kočičích životů, které by byly ve větší části jen promarněné, jak to bývá například u koček z vesnice.

Pokud se kočky budou kastrovat, tak si jich lidé budou daleko více vážit. Samozřejmě toto není otázka několika měsíců, ale několika let. Navíc, kočičí útulky nebudou tak přeplněné a kočky budou mít větší šanci získat opravdový, milující domov. Myslím si, že každý život je důležitý, ať se jedná o lidský nebo o zvířecí a proto by jsme se měli zamyslet a vcítit do zvířecích tvorů a křičet za ně, když oni nemůžou.

 

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *