Hledáte zvířátko, které vám bude těšit svým štěbetáním? Pořiďte si andulku

Andulky patří k ptactvu, které je nenáročné na chov a péči o ně zvládnou i děti. Díky své pestrobarevnosti si můžete vybrat z několika druhů a zvláště dětem se tito pestrobarevní kamarádi velmi líbí.

Možná se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale andulky patří k druhu papoušků. Jejich správné označení je papoušek vlnkovaný a pochází ze stepí a polopouští Austrálie.

Klec vybírejte pečlivě

I když jsou andulky nenáročné na prostor, čím větší klec jim pořídíte, tím příjemnější život jim zajistíte. Co se týče tvaru, lepší než kulaté jsou klece širší než vyšší. Měli bychom je vybavit větvičkami keřů či stromů, je to pro ptáky lepší, než opracované bidla. Plast bychom neměli použít vůbec.

Čím andulky krmit

Ideální pro andulky jsou směsi s prosem. Také je dobré naučit je na granulky pro drobné papoušky, ty jsou pro ně nutričně vyhovující. Nedávejte jim slunečnici nebo oříšky, jsou pro ně příliš tučné. Vhodné je doplnit stravu i o čerstvou zeleninu a ovoce.

Některé andulky vám poděkují, budete-li je učit mluvit, mohou se naučit desítky až stovky slov, některé ale zůstávají po celý život plaché a mluvit nezačnou. Je to zcela individuální.

Nechte andulku prolétnout

Když si andulku přinesete domů, pár týdnů ji nechte v kleci, aby si na nový domov zvykla. Poté je možné z klece ji vypustit, vždy ale myslete na její bezpečnost. Často se stává, že je pokoušou kočky nebo psi, mohou narazit do okna – proto by měla být opatřena záclonou, opatrní buďte také, co se týče zrcadel nebo vařících pokrmů, do kterých by andulka mohla spadnout.

Klidný pták, který vás nebude obtěžovat

U papoušků se můžeme setkat s tím, že jsou hluční, to většinou u andulek nehrozí. Pokud někdy hlučí, zřejmě k tomu má důvod a chce vám něco naznačit. Měli byste se snažit zjistit, z jakého důvodu je hlasitá a problém vyřešit. Běžné štěbetání je normální, zbystřit byste měli, pokud ptáček skutečně „vykřikuje“.

Pokud chcete, aby k vám andulka přilnula, chovejte ji samostatně. V případě, že budete chovat víc andulek v jedné kleci, budou kamarádit spíše spolu.

Pozor na nemoci

U andulek je to nejčastěji obezita nebo tukové nádorky, jsou-li krmeny tučnou stravou. Dalším onemocněním může být otrava teflonem. K té může dojít, pokud jsou chovány v kuchyni.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *