4 zvířata (nejen) pro alergiky

Spousta lidí trpí různými druhy alergií, od prachu a pylu přes roztoče až po zvířata. Proti některým alergiím se lze bránit pouze prášky, kvůli některým musíte uklízet a prát, anebo se jim vyhýbat. Ovšem vyhýbat se něčemu, co máte rádi, což často bývají zvířata, je velmi těžké. Nejen kvůli alergikům se vyšlechtila zvířata, která alergikům nevadí. Že nevíte, jaká to jsou? Pár si představíme v tomto článku.

  1. Hlodavci

Prvními zástupci jsou hlodavci, kteří nemají srst. Nejčastěji se jedná o potkany, morčata, ale i králíky. Je to jasné, nemají srst, proto nemá alergiky co dráždit.

Holí hlodavci se dají sehnat v některých zverimexech nebo od chovatelů, tak jako ti chlupatí.

  1. Kočky

Podobně jako hlodavci, existují i kočky bez srsti, říká se jim sphynx [sfinx]. Tyto kočky nemusí chodit ven, stejně jako chlupaté, potřebují ale věci, čím se zabaví a nemají rády samotu. Protože se potí, měly by se koupat alespoň dvakrát do měsíce.

  1. Psi

Úplně holí nebo alespoň na většině těla jsou i Čínští chocholatí psi, Američtí bezsrstí teriéři a podobně. Psíci, na rozdíl od koček, by měli chodit pravidelně ven. O kůži je třeba pečovat, jak koupelí, tak v létě je mazáním krémem, aby se pejsek nespálil a v zimě, aby neprochladl, mohou se jim pořizovat i oblečky.

Pokud ale máte rádi chlupatá zvířata a ty bez srsti se Vám nelíbí, existují i psi, kteří mají místo chlupů v podstatě vlasy, které alergikům nevadí. Mezi tato plemena patří Bišonci, Boloňáčci, Maltézáčci a jim podobní. Tito pejsci musí pravidelně chodit na stříhání, musí se koupat a česat.

Bezsrstá i chlupatá plemena seženete, stejně jako předešlá zvířata u jejich chovatelů.

  1. Koně

Máte alergii na koňskou srst, ale koně milujete a nechcete se jich vzdát, a tak se proto dopujete prášky? Sežeňte si koníka plemene Bashkir curly. Bashkirové mají srst podobnou jako proti alergenní psíci – kudrnatou připomínající spíše vlasy.

V ČR tito koníci zatím nejsou příliš známí, a proto se složitě shání ze zahraničí a bývají i docela drazí, třeba se brzy dočkáme i českého chovného stáda.

Zuzana Dušková

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *