Krokodýlí ZOO v Protivíně se daří chovat a množit kriticky ohrožené druhy krokodýlů

Primárním posláním zoologických zahrad je chránit zejména ohrožené druhy zvířat. A právě krokodýlí ZOO v Protivíně se naplnit toto poslání daří výborně. Na jaře roku 2017 ZOO slavila dokonce světový úspěch.Podařilo se zde totiž odchovat kriticky ohrožené gaviály indické.

Krokodýlí ZOO – Protivín založil současný majitel pan Procházka na základě vlastní chovatelské praxe. Své první zkušenosti získal již ve svém mládí, a to ve Stanici mladých přírodovědců v Písku. Dnes návštěvníky velmi oblíbenou krokodýlí ZOO v Protivíně začal stavět v roce 2000.

Chovatelské úspěchy krokodýlí ZOO v Protivíně

Krokodýlí ZOO v Protivíně již oslavila mnoho chovatelských úspěchů. Dlouhodobě chová a rozmnožuje kriticky ohrožené druhy krokodýlů a jako první v Evropě odchovala například krokodýly kubánské a krokodýly bahenní. Na jaře roku 2017 se zde také podařil první odchov gaviálů indických na světě mimo tropické pásmo.

 

ZOO dlouhodobě usiluje o rozmnožení dalších krokodýlích druhů s tím, že odchované jedince předává dalším chovatelům. Hlavním cílem ZOO však je reintrodukce, tedy návrat odchovaných krokodýlů do přírody.

Akce pro školy

V roce 2017 ZOO navíc připravila zajímavou výstavu pro školy s názvem „Pravěká ZOO aneb Cesta do pravěku“, v rámci které se návštěvníci mohou těšit na nejen na expozici mláďat včetně inkubátorů, ale také na lebky a kostry savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Jednotlivé preparáty živočichů jsou pravidelně obměňovány.

Světová rarita

V Protivíně mohou návštěvníci vidět také světovou raritu – bílou samici gaviála sundského, která se jmenuje Afrodita.

Krokodýlí ZOO Protivín je ideálním cílem na výlet pro celou rodinu, ale také pro jednotlivce, páry nebo školy.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *