Ujistěte se, že krmíte svou kočku správně

Zdraví závisí také na jídle, což pro kočky platí dvojnásob. Mnozí chovatelé se však dopouští takřka zločinů proti jejich zažívání, ačkoliv žijí v domnění, že pro svou čtyřnohou společnici dělají to nejlepší. Nepatříte mezi ně? Ujistěte se a přečtěte si, jak krmit kočku správně.

Jak vybrat granule pro kočku

Díky rozvoji trhu s kočičím žrádlem mají majitelé těchto šelem na výběr z mnoha variant. Jednak si mohou vybírat mezi granulemi a konzervami, jednak snadno přizpůsobí jídelníček mazlíčkovi na míru. Jak se ale vyznat ve složení a vybrat kvalitní granule pro kočky?

Prvním určovacím měřítkem je stáří vaší kočky. Koťata potřebují krmivo bohaté na látky pro zdravý vývoj jako vápník, tuky, vitamíny a především bílkoviny. Dále se zaměřte na individuální potřeby. Je kočka obézní, kastrovaná, starší nebo má jiné problémy? Pak se poohlédněte po specializovaných balících krmiva. Jestli pro váš problém ještě neexistuje zvláštní směs, zeptejte se veterináře, jak by ideální složení mělo vypadat.

Složení krmiva stojí ve své důležitosti hned vedle potřeb vaší kočky. Nezbytná je vyváženost. Hledejte tedy vyšší obsah živočišných bílkovin, aminokyselin, tuků, minerálů a vitamínů. Platí, že čím více masa, tím lépe. Roli komplexních sacharidů (v malém množství) může plnit pšenice, kukuřice, brambory, rýže nebo amarant, případně existují i verze granulí bez obilí.

Jak často kočku krmit

To, jak často kočku budete krmit, se odvíjí od jejího stáří. U koťat se udává interval mezi 4 až 5 porcemi za den. U dospělé kočky stačí krmení podávat už jen 1 nebo 2krát denně. V případě hlavního jídla dbejte na pestrost stravy a vždy se ujistěte, že má vaše kočka nepřetržitě k dispozici granule, jimiž může případně zahnat hlad.

Jaké dávat kočce pamlsky

Také kočky si rády dopřejí nějaký zákusek po jídle. Ale zákusek v kočičím pojetí. Čím můžete její mlsný jazýček potěšit? Ideálně opět sázejte na maso (kuřecí, losos, tuňák), případně na pamlskové směsi, které dodají kočce minerály a vitamíny. Zpestřit můžete kočkám jídelníček masovými kapsičkami, které bývají velice oblíbené.

Co kočce nedávat

Přestože si myslíte, že si vaše kočka pochutná, mnohé laskominy by jí mohly ublížit. Proto se při zpestřování jejího jídelníčku vyvarujte uzeninám nebo kořeněným jídlům. Kromě problémů se zažíváním byste mohli ohrozit její srdce a ledviny. Nezapomeňte také na pravidelný přísun tekutin. S tím vám pomůže fontána pro kočky.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *