5 věcí, které byste měli vědět o krmítkách pro ptáky

 

1) S krmením ptáků by se mělo začít už v listopadu

Ideální čas, kdy umístit krmítko na zahradu, je listopad. Stěhovaví ptáci už jsou pryč a ti, co u nás přezimují, si musejí na nové krmítko chvíli zvykat. Za mrazů a v době, kdy je hodně sněhu, je dobré dávky krmení navyšovat. Plným krmítkem ale uděláte radost ptákům vlastně kdykoliv.

2) Vybírejte krmítko se stříškou a ohrádkou

Stříška krmítka by měla být dostatečně velká a široká, aby zabránila dešti i sněhu jídlo pro ptáky rozmočit. Zvýšené okraje, tzv. ohrádka, zase slouží k tomu, aby semínka a ostatní ptačí dobroty z krmítka nevypadávaly. V dnešní době už neplatí, že by krmítko muselo být pouze dřevěné. Česká společnost ornitologická doporučuje například plastová krmítka společnosti Plastia. Jejich výhodou je snadná údržba a nízká hmotnost.

3) Krmítko můžete zavěsit, připevnit na větev, ale i na zábradlí

Nemusíte mít zahradu, abyste se potěšili výhledem na ptačí návštěvníky. Krmítka společnosti Plastia můžete díky variabilnímu upevňovacímu systému nejen zavěsit, ale i připevnit na tyč či zábradlí. Krmítko DOMEK je dokonce vymyšleno tak, že ptáci mají pohodlný přístup ke krmení jen z jedné strany. Když krmítko umístíte touto stranou do vašeho výhledu, žádný ptáček se před vámi neschová. Při hledání správného místa, kam krmítko upevnit, mějte na paměti dvě věci – krmítku bude lépe v závětří a nesmí k němu mít přístup kočky.

4) Krmítka se zásobníkem vám ušetří práci

Pokud nechcete v chladných měsících dosypávat krmení každý den, pořiďte si krmítko se zásobníkem. Z něj bude potrava pro ptáčky samovolně padat do talířku pod ním. Krmítko FINCH a krmítko DOMEK společnosti Plastia mají kromě mimořádně důležitého stálého přísunu potravy pro ptáčky i další výhodu. Jejich zásobník je uzavřený. Jiná zvířata se tak do něj nedostanou.

5) Krmítko může být ozdobou

Ptačí krmítka nemusí jen dobře plnit svou funkci. Jejich podobu například pro společnost Plastia navrhují i renomovaní designéři. Krmítko DOMEK pochází z dílny mladé designérky Jany Černé, FINCH připravilo studio WRKS. Design krmítka FINCH je jednoduchý a funkční. Na výběr jsou tři barevná provedení – zelené, vínové a antracitové. Doporučená cena je 249 Kč. Krmítko DOMEK v hravém provedení připomínajícím pohádkovou chaloupku pak zaujme především děti. K dostání je v zelené a hnědé barvě. Doporučená cena je 289 Kč.

Krmítka FINCH a DOMEK jsou k dostání na e-shopu plastia.eu, ve vybraných zahradnických centrech (v Praze například v Zahradnickém centru Chládek, v Brně v Zahradním centru Brabec) a hobby marketech po celé republice (Hornbach, Bauhaus, Uni Hobby nebo Baumax).

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *