Paraziti koček – Škrkavka kočičí: Přítel na celý život?

Hráli jste si jako děti s koťátky? Chodili jste na pískoviště, které se nikdy nezakrývalo? Tak to už jste se s ní také setkali. O kom je řeč? O škrkavce kočičí, latinsky Toxocara cati. O malém, hladkém, bělavém parazitovi.

Neloví myši, nemůže mít červy?

S těmito červíky má zkušenost téměř každá pátá kočka v Evropě. (Rostami A. a kol., 2020) A nejedná se pouze o ty, které běhají po vesnici a loví myši. Tímto parazitem se totiž kočka nakazí nejčastěji přímo, pozřením vajíček. S těmi se může setkat kdekoli v prostředí, ve kterém se pohybují další kočky a vylučují s trusem vajíčka škrkavek. 

Škrkavky, nemoc koťat

Řada chovatelů se mylně domnívá, že tato infekce představuje riziko jen pro koťata. Asi každý už někdy viděl koťata s velikými bříšky, která zvrací po každém krmení, nepřibírají na váze, a trápí je průjem, případně „zvrací“ klubka červů. Pravděpodobně se škrkavkami nakazila mateřským mlékem od své maminky. Nákaza však může na životě ohrožovat i dospělou kočku, protože vysoký počet přibližně deseticentimetrových červů uvnitř tenkého střeva někdy způsobí jeho ucpání nebo dokonce prasknutí. (International Cat Care, 2020)

Může se nakazit člověk?

Pro svoje rozmnožování a rozšíření infekčních vajíček potřebuje škrkavka kočičí jediného hostitele – kočku. Jak to tak ale v životě bývá, někdy se příběh zkomplikuje. Pokud vajíčko nedopatřením spolkne například člověk nebo hlodavec, larvička škrkavky se vylíhne, a tak dlouho bloudí po těle nevhodného hostitele, až zahyne. Často se jedná o člověka nebo hlodavce. Toto onemocnění se nazývá larvální toxokaróza, a ohrožuje zejména malé děti, které ještě nemají správné hygienické návyky. Nejlepší prevencí je důsledné mytí rukou. Důležité je také zabránit kočkám, aby chodily na dětské pískoviště a na další místa, kde si děti hrají. 

Stačí kočku odčervit?

Mezi českými chovateli je zažitý zvyk, že je nutné kočku odčervovat. Jak často, se odvíjí od toho, jestli kočka žije venku anebo v bytě. Je pravda, že „indoor“ zvířátko má o něco menší šanci se škrkavkami nebo jinými parazity nakazit. Na druhou stranu, Není tak těžké přinést si je domů například na botách. Mikroskopická vajíčka škrkavek, a to nejen těch zvířecích, jsou nesmírně odolná vnějším vlivům. V prostředí vydrží čekat na vhodného hostitele až několik měsíců! Mohou se tak stát zdrojem nákazy nejen pro lidi, ale také pro již odčervenou kočku.

Podle ISFM (International Society of Feline Medicine) je vhodné provádět pravidelné vyšetření trusu zvířat, a teprve v případě potřeby použít přípravek na odčervení. Preventivní koprologie nám umožní zjistit, jestli a čím přesně je zvířátko nakažené, a zahájit cílenou léčbu. Navíc získáme nepostradatelné informace o tom, s jakým parazitem máme tu čest: zda hrozí nějaké nebezpečí nám nebo našim dětem, jestli se může naše kočka znovu nakazit z prostředí, ve kterém žije, a jak tomu zabránit.

 

Luisa Počtová

Horská veterinární klinika, s. r. o.

 

Použité zdroje informací:

Rostami A. a kol., 2020: Global prevalence of Toxocara infection in cats. Advances in Parasitology.

International Cat Care, 2020: Toxocara cati in cats and humans – what you need to know.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *