Toxoplasma: strašák těhotných z cyklu Paraziti koček

Kdo by ji neznal. Parazita jménem Toxoplasma gondii, neboli kokcidie kočičí provází fascinující pověst „neviditelného manipulátora“ i nebezpečné nákazy pro těhotné. 

Toxoplasma gondii – premiant mezi parazity

Toxoplasma gondii patří mezi nejúspěšnější parazity vůbec. Na toto výsluní ji zřejmě přivedla hlavně schopnost udržet si svého hostitele co nejdéle při životě, a vyhnout se pozornosti jeho imunitního systému. Snad právě díky tomu se uvádí, že celá jedna třetina české populace s tím to parazitem žije, aniž by se vzájemně nějak ovlivňovali. Nebo je to jinak? 

Neviditelný manipulátor

Podle existujících teorií je Toxoplasma gondii schopná ovlivňovat chování svých mezihostitelů (obratlovců, které používá jako prostředek, jak se dostat do organismu, v němž se může rozmnožit). Poté, co si například myš pochutná na potravě kontaminované infekčními stadii T. gondii, oocystami, vytvoří Toxoplasma v jejím mozku a ve svalech tkáňové cysty. Právě v této fázi údajně ztrácí myš svoji plachost, a pro kočku je pak snazší ji ulovit. 

Jsem těhotná a mám kočku. Co s tím?

Stejně jako myš se oocystami může nakazit i člověk. Protože se jedná nejčastěji o infekci bez příznaků, mnoho případů uniká pozornosti číselchtivých biologů. Podle dostupných údajů je v našich podmínkách mnohem pravděpodobnější, že se toxoplasmózou nakazíme v prostředí znečištěném kočičími výkaly s oocystami (zemina, syrové maso, špatně umyté ovoce, zelenina, písek…), než přímo od kočky. Člověk se pak stává, stejně jako naše myš v předchozím odstavci, mezihostitelem. Je však krajně nepravděpodobné, že si na nás smlsne kočkovitá šelma, a proto zde pro naši Toxoplasmu cesta končí.

V přírodě však kočka myš uloví, a spolu se svalovinou myši pozře také tkáňové cysty Toxoplasmy gondii. Po několika proměnách a rozmnožování jsou ve střevě kočky připravené další oocysty, které spolu s kočičím trusem odchází do prostředí jako potenciální zdroj nákazy pro další živočichy. Kočka infekci obvykle prodělá bez pozorovatelných příznaků, a infekční přestává být přibližně po dvou týdnech. Zda kočka oocysty vylučuje, je možné zjistit jednoduchým vyšetřením na veterině.

Svůj životní úspěch si Toxoplasma jistí také schopností přenosu z matky na plod. V České republice, na rozdíl od jiných států, není zavedeno plošné testování žen před otěhotněním ani těhotných na protilátky proti T. gondii. Je to škoda, protože škody napáchané tímto parazitem na lidském plodu mohou končit až fatálně. Šance přenosu přes placentu se s blížícím se porodem zvyšuje, ale naopak pravděpodobnost závažného poškození zdraví dítěte s jeho přibývajícím věkem klesá. Pokud by však lékař zjistil, že se těhotná žena toxoplazmózou nakazila, mohl by včas zahájit léčbu. 

Něco pozitivního na závěr

Mnoho lidí se toxoplazmózou infikuje už v raném dětství, a získá tak protilátky, které je po dlouhou dobu chrání před další nákazou. Nepatříte mezi ně i vy?

 

 

Autor: Luisa Počtová

Horská veterinární klinika, s. r. o.

Použité zdroje informací:

Schwartzman J. D., 2001: Toxoplasmosis. Principles and Practise of Clinical Parasitology.

Votýpka a kol., 2018: O parazitech a lidech.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *