Čekáte miminko a máte doma psa? Dopředu se zajímejte o to, jak jejich soužití skloubit

Mnoho párů u nás i v zahraničí si nejdříve pořídí psa, a po pár letech plánuje početí dítka. Jakmile je žena v očekávání, zvířata, a i pes, to velmi rychle vycítí. Mnohdy nastávající maminky udávají, že pozorovaly na pejskovi větší potřebu ochraňovat ji, byli přítulnější, všímavější…

Než se dítko narodí

Před porodem s pejskem o miminku klidně mluvte. Hlaďte bříško, ukazujte na něj, i když je vám zřejmé, že váš domácí mazlíček o děťátku ví, sdělujte mu opakovaně, že budete mít přírůstek. Jestliže s vámi žije uvnitř bytu či domu, spolu s ním chystejte výbavičku, postýlku a další nezbytné věci.

Po příjezdu z porodnice

Jakmile se vrátíte, hned při prvním setkání s pejskem mu dítko opatrně ukažte, seznamte je spolu. Pejskové jsou v tuto chvíli většinou velmi chápaví a k miminku zaujmou ochranitelský postoj. Proto také můžeme vidět mnoho videí, na nichž psi drobotinu “hlídají“ a jakmile se vzbudí, jsou schopní rodiče upozorňovat na to, že už je dítě vzhůru.

Nenechávejte je spolu o samotě

I když svému pejskovi důvěřujete, nenechávejte jej spolu s dítkem o samotě. Nikdy nevíte, co se může stát. Pejskem může skočit do kočárku, může se chtít s dítětem pohrát na dece, na gauči… Nehoda je pak snadno na světě.

Učte dítě, jak se chovat

Jistě jste se zajímali o to, jak vycvičit psa. Ale i dítě musí vědět, co si k pejskovi může dovolit, nebo ne. Není vhodné, aby se po něm syn či dcera válel, bral mu krmivo z misky, sahalo se na čenich, do očí, tahalo za uši… Psi většinou jednou zavrčí, což znamená upozornění na to, že se jim hra nelíbí. Poté se mohou „ohnat“ a nechtěně dítě škrábnout, kousnout. Dospělí psi mnohdy dětem tolerují ledasco, mladí jsou divocí. U žádného si ale nemůžete být jisti, co v daný den, okamžik udělají. Může jim být špatně, mohou mít náladu „pod psa“ a rázem se stane, že i klidný pes se po dítku „ožene“.

Mít psa a děti je radost. Jakmile potomci dorostou do věku, kdy si mohou se psem hrát, zažívají spoustu legrace. Pes jim je skvělým kamarádem, naučí se mít rádi zvířata, a kdo má blízko ke zvířatům, má blízko i k lidem, jak se říká. Nebudete litovat.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *