Jak poznat přehřátí u psa

Pejskům může být v létě pěkné horko. Mnohem více než nám. Schválně, jak dlouho vydržíte v pětatřicetistupňovém horku v huňatém kožichu?

Pejsek je nebezpečí přehřátí vystaven mnohem více než my. Lidský organismus se ochlazuje potem. Psi ale potní žlázy nemají a ochlazují se v podstatě jen zrychleným dýcháním a vyplazeným jazykem. A to mnohdy nestačí. K přehřátí vašeho kamaráda tak může dojít i v pouhých 25 stupních.

Příznaky přehřátí u psa

Jak poznáte, že je váš chlupáč přehřátý? Typickými příznaky přehřátí u psa je mimo jiné i zmíněné zrychlené dýchání. Váš pejsek v ten okamžik zřejmě bude mít i suchý čumák a překrvené sliznice, jazyk a dásně. Jistým varovným znamením je i nadměrné slinění a dezorientované chování.

Jak pejska zchladit?

Jakmile některý z těchto stavů zaznamenáte, snažte se ho okamžitě zchladit. Rychle zabírají kostky ledu přiložené na vnitřní plochu stehna, rozprašovač na květiny, kterým pejska postříkáte, či ručníky namočené do vlažné vody, do nichž ho zabalíte.

Kdy vzít přehřátého pejska k veterináři?

Pokud příznaky přehřátí neustupují, vezměte svého chlupáče k veterináři, ideálně na nepřetržitou veterinární pohotovost. V Plzni se nejlepšími referencemi může pochlubit veterinární klinika Kleisslova (www.veterinakleisslova.cz). Je plná odborníků, nadstandardně vybavená a nabízející i služby pohotovosti. Pokud váš čtyřnohý přítel začne zvracet a jeho sliznice získají fialovou barvu, bude už lavírovat mezi životem a smrtí.

Myslete na prevenci

Přehřátí pejska je samozřejmě na místě předcházet. V první řadě musí mít neustále přístup k chladné pitné vodě. Nenechávejte ho na přímém slunci ani nezamykejte do přehřátého auta.
Pořídit mu také můžete chladící podložku pro psy.

Kdy chodit s pejskem na procházky?

Na procházky v horkých dnech choďte časně ráno a pozdě odpoledne. Polední procházky buď vynechejte, či zkraťte na minimum. Nebo se alespoň procházejte ve stínu (ideálně v lese) a noste s sebou láhev vody a pejska pravidelně ochlazujte.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *