Jaké psí plemeno pro vás bude nejlepší?

Chcete si pořídit nového psího kamaráda, ale nevíte, jaké plemeno pro vás bude nejvhodnější? Není se čemu divit, protože existují desítky různých psích plemen, které se liší velikostí, povahou, délkou srsti a podobně. Takže podle jakých základních pravidel postupovat při volbě psího parťáka, se kterým si perfektně sednete ve všech ohledech? To se dozvíte v tomto článku.

Kolik aktivit a pohybu psovi dopřejete?

Jestli hledáte psího kamaráda na občasné kratší procházky, který se stane především vaším společníkem, zvolte plemeno nenáročné na pohyb. Typicky jde o víceméně všechna menší společenská psí plemena. Naopak například husky, malamut, německý ovčák nebo oblíbené border kolie potřebují pořádnou porci pohybu a zábavy každý den, což z nich dělá časově náročnější plemena. Pečlivě si tak promyslete, kolik fyzické aktivity dokážete pejskovi nabídnout. Nezapomeňte zohlednit, jestli bude bydlet s vámi v bytě nebo v rodinném domě se zahradou, kde si bude moci volně běhat.

Ideální velikost psího společníka

Od množství pohybové aktivity se částečně odvíjí i to, jak velký má být váš psí společník. Pro snazší manipulaci jsou lepší menší plemena psů. A pokud chcete většího psa, pamatujte na to, že musíte perfektně zvládnout jeho výchovu i výcvik, jinak se společné procházky mohou stát utrpením a přetahovanou. S velikostí souvisí také to, kolik jídla daný pes spořádá, což má vliv na měsíční náklady vynaložené na standardní péči.

Náročnost na údržbu srsti a výcvik

Pokud se nechcete trápit s pravidelným vyčesáváním srsti, rovnou zapomeňte na většinu dlouhosrstých plemen, protože ta vyžadují kartáčování a minimálně dvakrát do roka silněji línají. Raději si vyberte krátkosrsté plemeno. Vhodnou volbou může být i pudl, jehož srst nebývá na údržbu zvlášť náročná.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *