Tipy, kterými pomůžete svému psovi s aportováním

 

Aportování je pro psa jednou z nejtěžších činností. A nejen pro psa. Když se zamyslíte nad tím, jak naučit psa aport, často si uvědomíte, že vůbec nevíte. Kromě znalostí a zkušeností cvičitele psů je potřeba také pořádná dávka trpělivosti a lásky k psovi.

Co pomůže s aportováním?

Bohužel často ani zkušený cvičitel nenaučí vašeho psa aportovat ze dne na den. K tomu je potřeba čas a především trpělivost. K základním potížím patří například to, že pes pro aport nechce běžet anebo pro něj vyrazí moc rychle. Často také pejsek nechce aport pustit. Ve všech případech není chyba v psovi, ale v učiteli. Základem správného učení je totiž vzbudit v psovi zájem a důsledně s ním komunikovat.

Vyzkoušejte aportovací hračky

Pro začátek jsou doporučovány hračky, které psa budou bavit, a zároveň mu pomohou naučit se aportování. Obvykle mají na jednom konci provázek, který vám usnadní jejich navracení. Nebaví vašeho psa aportovat hračku anebo o ni vůbec nemá zájem? Pak zkuste třeba kost anebo kousek něčeho dobrého na zub. Uvidíte, že pro to bude pes aportovat mnohem raději.

Nejdříve sedni

Aby pes zvládal aport, je potřeba, aby si nejdříve bezpečně osvojil povel „sedni“. Pro aport je totiž potřeba vyrazit ze sedu. Pro trénink aportu ze sedu využijte nejprve známé místo, kde se pes cítí dobře. Vůbec nevadí, pokud začnete trénovat doma na zahradě anebo třeba v parku ve městě. V tomto druhém případě si ale sebou nezapomeňte sáčky na psí exkrementy. Zpočátku je možné, že se budete se psem při pouštění o aport přetahovat. To vůbec nevadí. Můžete přitom používat pokyn „drž“. Jakmile však psovi dáte povel „pusť“, je potřeba mu položit ruku na čumák a aport odebrat. Pes by se neměl bránit. Jakmile aport pustí, je potřeba jej co nejrychleji odměnit. Rychlost je v tomto opravdu zásadní, protože pokud se opozdíte, pes už si nebude pamatovat, za co ho odměňujete.

Opakování je nutné

Aby si pes povel opravdu dobře zapamatoval, je potřeba ho neustále opakovat. Pes potřebuje pravidelný výcvik, při kterém je potřeba se obrnit trpělivostí. Aby si svoji činnost spojil s jednotlivými pokyny, je potřeba také dostatek času. Nic není hned, ani aportující pes. A nezapomeňte, že bez dostatečné zásoby sáčků na psí exkrementy to rozhodně nepůjde.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *