Začala vašemu mazlíčkovi vypadávat srst? Nezapomeňte, že i zvířata mohou trpět alergiemi

Potravinová alergie už není jen problémem nás lidí, často se můžeme setkat se zvířaty, kterým některé druhy potravy nevyhovují a stejně jako nám jim způsobují nemalé obtíže. Mezi zvířata, která trpí nejvíce alergiemi patří kočky, psi ale i například koně.  Odborníci se shodují, že některá plemena pejsků jsou k alergiím náchylnější. Třeba takový buldočci, jezevčíci, boxeři či kolie trápí alergie víc než ostatní plemena. Ale pozor, potravinová alergie se nemusí vyhnout ani psům s perfektní genetickou výbavou, a proto byste měli přemýšlet nad tím, čím svého psa krmíte. Levná nekvalitní strava vás může v konečném důsledku přijít hodně draze. 

Jak poznat, že je zvíře alergické?

Příznaky alergických reakcí u zvířat na nevhodný typ potraviny se projevují podobně jako u lidí, a proto když se začne zvíře zuřivě drbat, nemusí být na vině jen blechy či jiní kožní parazité. Je docela možné, že právě časté drbání může signalizovat problémy se snášením krmiva.

Právě alergie se nejčastěji projevuje na kůži zvířete. Psi i kočky mají alergicky citlivé buňky umístěné právě pod srstí. Mezi nejčastější příznaky patří vykusování a vypadávání srsti, zčervenání kůže, nadměrné drbání. Problémy ale nemusí bezprostředně souviset pouze s kožními problémy. Pejska či kočičku může postihnout ztráta váhy, zvracení, průjem a nadýmání. V některých případech jsou napadeny i uši. Jako průvodní znak se většinou objevuje svědění a zčervenání.

Alergie nebo nesnášenlivost

Je třeba rozlišit klasickou potravinovou alergii, kdy je problém v imunitním systému a organismus zvířete reaguje na určitou složku krmiva tvorbou protilátky – imunoglobinu E nebo se jedná o nesnášenlivost na určitou složku potravy. Nesnášenlivost některé složky z potravy znamená, že tělo zvířete není schopné tuto složku strávit, například chybí potřebné enzymy, a tím je trávicí soustava podrážděna. 

Co dělat, máte-li podezření na alergii?

Pokud máte podezření, že váš mazlíček trpí alergií, jako první musíte zjistit, co mu ve stravě nevyhovuje. Zamyslete se nad jeho stravou a sestavte si seznam veškerých potravin, co dostal za poslední měsíce včetně pamlsků. Mezi nejčastější alergeny patří lepek (obiloviny), sója, kravské mléko, kukuřice či kuřecí maso. Tyto látky zkuste v krmivu vašeho mazlíčka najít a ideálně je ze stravy úplně vyřaďte. Během 14 dnů až měsíce byste měli pozorovat stav vašeho mazlíčka. Dochází-li k zlepšení stavu, je to dobré znamení, což ovšem znamená, že staré krmivo, které jste používali musíte vyřadit.

Vůbec nejrozšířenějším alergenem jsou obiloviny, a to především kvůli lepku. Alergii může dále vyvolat i špatně strávená bílkovina. „Pokud si nejste jistí, co přesně vašemu chlupáči škodí, tak navštivte svého veterináře a nechte si udělat test, abyste zjistili, na co vše je pes alergický. Nic nepokazíte ani podáváním hypoalergenního krmiva,“ radí produktová specialistka Zuzana Sequensová z e-shopu SpokojenýPes.cz. 

Co znamená pojem hypoalergenní krmivo?

Jedná se o označení pro granule, konzervy či pamlsky, které neobsahují nejčastější látky způsobující alergické reakce. Je hodně hypoalergenních a zároveň pestrých krmiv. Na trhu najdeme i krmiva s menší rozmanitostí, které jsou vhodné ve chvíli, kdy nevíme, na co je pes alergický.

Například granule Marp Holistic jsou vždy jednoproteinové, to znamená, že neobsahuje žádnou jinou živočišnou bílkovinu, než která je uvedena v názvu krmiva. Velkou výhodou řady Marp Holistic je i absence obilovin. Kdo by snad měl pocit, že menší pestrost složení krmiva je špatná, tak se nemusí obávat. Všech složek je v krmení dostatek, a navíc jsou podpořeny vynikající kvalitou použitých surovin a šetrným zpracováním.

Přechodu na hypoalergenní stravu se nemusíte obávat. Mějte však na paměti fakt, že pokud napravujete vašemu mazlíčkovi rozvrácené zažívání samotná změna stravy nestačí. „Alergie odeznívají velmi pomalu, a proto je nutné vyhnout se i sebemenšímu pamlsku s potenciálně nebezpečným složením. I malý kousíček nevhodné potravy (sýra, kuřecí kůže, rohlíku atp.) může veškerou vaši snahu vrátit o několik týdnů nazpátek,“ varuje Zuzana Sequensová z e-shopu SpokojenýPes.cz.

Ta největší pomoc však stále představuje váš zájem o mazlíčka a jeho stravu, kterou je možné upravit tak, aby mu co nejvíc vyhovovala a alergie jej už dále netrápila.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *