Použití CO2 v akvaristice

CO2 – oxid uhličitý – bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu. To je základní specifikace. A k čemu nám poslouží v akvaristice? Je to základní živina pro zdravý růst rostlin. Díky dodání oxidu uhličitého do akvária nám budou rostliny dobře prospívat, budou zdravé a bujně rostoucí.

Akvarijní rostliny vykonávají fotosyntézu za podmínky, že na jejich listy dopadá světlo, dále potřebují vodu a zmiňovaný oxid uhličitý. To proto, aby mohly během fotosyntézy vytvořit glukózu. Vzniká nám zde také kyslík, tolik potřebný pro život vašich rybek v akváriu.

CO2 láhve jsou opravdu účinné

Na rozdíl od přírody akvarijní voda neobsahuje stále aktivní přirozený zdroj CO2. Jedním z důvodu je příliš výkonná filtrace, která nám nadměrně čeří vodu a tím nám uniká CO2 z vody. Dalším důvodem nízkého obsahu CO2 v akváriu je pěstování rostlin pod příliš silným osvícením akvária, kdy rostliny rychleji rostou a tím více spotřebovávají oxid uhličitý. Množství oxidu uhličitého ve vodě zjistíme pomocí tzv. drop-checkru, který nám pomáhá určit hodnotu pH ve vodě. Je to baňka, kterou s obsahem vody z akvária a s indikační kapalinou ponoříme do akvária. A tak podle barvy vody zjistíme množství CO2 ve vodě.

A jak nejúčinněji do vody dopravit CO2? Nejúčinnějším prostředkem jsou tlakové láhve, ve kterých je stlačený plyn. Ve specializovaných obchodech lze zakoupit plynové láhve, které jsou v plnírnách doplnitelné a pak jsou plynové láhve jednorázové.

Profesionální CO2 sety

Abychom zabezpečili co nejlepší dopravu CO2 do akvária, určitě je na místě zvážit pořízení profesionálního CO2 setu, který nám již dnes poskytnou specializované akvaristické e-shopy.   

Co obsahuje CO2 set? Takový set pro použití do akvária obsahuje tlakovou láhev (většinou již s obsahem), redukční ventil s manometry, elektromagnetický ventil, počítadlo bublin, jehlový ventil,  spojka, kovové napojení na hadičku, zpětný ventil a tlakovou hadičku. Určitě je vhodné si nastudovat funkce jednotlivých komponentů, abychom věděli k čemu nám v setu slouží.

Jak na dávkování CO2

Nepsaným pravidlem pro základní nastavení dávkování je 10 bublinek za minutu na 100 l vody v akváriu, tzn. že na 200l akvárium budeme počítat 2×10 = 20 bublinek za minutu. Toto je základ, od kterého se odrazíme, avšak dále musíme pomocí výše jmenovaného  permanentního CO2 testu dávkování upravit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *