Jak chovat andulku, aneb to nejdůležitější, co byste měli o opeřeném společníkovi vědět

Andulka je oblíbeným domácím mazlíčkem, na kterého nedá dopustit řada lidí. Zejména ti, kteří chtějí začít s chovem opeřených společníků na andulky nedají dopustit, protože jsou po stránce náročnosti absolutně skvělé. Prakticky nic nepotřebují, přesto udělají parádu a zaujmou, zejména pokud je umístíte do venkovní voliéry nebo bednové klietky. Pojďme si však shrnout to nejdůležitější, co se chovu andulek týká.

Začínáme klecí

Vybrat ideální klec pro andulky není těžké, naopak. Je to velmi snadné. Můžete si ji ostatně postavit z hliníkových profilů, jak bylo řečeno. Pokud však chcete mít andulku spokojenou, měli byste ji umístit tam, kde je hodně světla. Jen tedy pozor na přímé sluníčko, které by mohlo být pro andulku spíše nepříjemné až nebezpečné.

Většina ptáků (a andulky nejsou výjimkou) sedí rádi na vyšších místech, proto na to pamatujte při umísťování bidélka. Klec nikdy nedávejte do průvanu, stejně tak andulku nedávejte ani do kuchyně, kde by ji mohly nejrůznější výpary do jisté míry otrávit.

Klec samozřejmě také dobře vybavte. V nejlepším případě volte hračky, a to například nejrůznější zrcátka, zvonky a malé míčky. Pozor na noviny nebo letáky vyrobené z lakovaného papíru, které nejsou tím nejlepším, co andulkám můžete do klece dát. Mohlo by to vést k jejich otravě.

Andulka a její krmení

Andulka toho ke spokojenému životu skutečně příliš mnoho nepotřebuje. Spíše vyžaduje nic než něco. Kromě toho, že jí musíte připravit klec na dostatečně příjemném a vyvýšeném místě, neměli byste podceňovat ani její krmení. Miluje hlavně směs prosa, lesknice nebo ovsa. Pro její každodenní radost je vhodná také sépiová kost, kterou bude postupně okusovat.

Andulky (stejně jako jiní ptáci) nevydrží bez vody. I když to může vypadat, že žádnou vodu k životu nepotřebují, není tomu tak. Do klece proto umístěte například napáječku nebo misku vhodnou pro každodenní koupele.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *