Cushing syndrom u koní: Jaké jsou příznaky a co může koním ulevit?

Nejen u lidí, ale také u koní se může během jejich života objevit takzvaný Cushingův syndrom. Jedná se o onemocnění, které je poměrně závažné. Naneštěstí se u koní nedá zcela vyléčit, dá se však zpomalit rychlá degenerace organismu a prodloužit tak život zvířete.

Cushing se projevuje mnoha způsoby

V první řadě je dobré, abyste jako majitelé měli představu o typických příznacích, které Cushing syndrom doprovázejí. A není jich zrovna málo. Tato porucha endokrinního systému se projevuje už na první pohled, kdy u koně dochází k výraznějšímu zhoršení kvality srsti. Dalším průvodním znakem bývá podstatný úbytek hmotnosti.

Zmínit lze rovněž potíže s termoregulací, kdy se kůň přespříliš potí, nebo naopak nedochází k normálnímu pocení v době, kdy to lze vzhledem ke klimatickým podmínkám a výkonům očekávat.

Kromě léků lze nasadit užitečné doplňky stravy

Léčba Cushing syndromu by měla vždy probíhat pod odborným dohledem veterinárního lékaře, který na základě vyšetření nasadí odpovídající léčbu pro kontrolu klinických příznaků spojených s PPID – Pituitary pars intermedia dysfunction.

Na trhu však existují také volně dostupné přípravky a doplňky pro koně. Příkladem budiž produkty s názvem Dromy Cushing control. Jedná se o bylinky pro koně. Vaše lékárnička by je měla obsahovat, jedná se o výtažky z léčivých rostlin, jež jsou navíc obohacené o hořčík a probiotika. Mohou pak pomoci regulovat krevní cukr a zlepšit trávení, funkci střev a štítné žlázy. Vždy je samozřejmě nutné nasazení těchto doplňků konzultovat s veterinářem a dodržovat správné dávkování. Zmíněné doplňky pro koně je praktické obohatit o vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, aby byla strava koně co nejvyváženější a náležitě pestrá.

1/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *