Andulka: vystačí si sama nebo je dobré pořídit jí „kamaráda“?

Andulka patří mezi velmi oblíbené ochočené ptactvo. Spousta lidí jim pořizuje venkovní voliéry a chová je po celých hejnech. Co když ale nemáte tolik prostoru, abyste mohli chovat více andulek? Nebude jedné andulce smutno? Není lepší ji chovat v páru? A kam umístit její klec – dovnitř nebo ven?

Společenská andulka

Andulka patří mezi společenské ptáky, což znamená, že bychom ji měli chovat někde, kde přijde do kontaktu s ostatními tvory. Můžete ji chovat i po jednom kuse, ovšem za předpokladu, že se jí budete pravidelně věnovat – mluvit na ni nebo se často pohybovat kolem její klece. Jestliže na toto čas nemáte, pořiďte si andulky minimálně dvě. Pokud budete chovat větší množství andulek, počítejte s většími nároky na prostor. Vhodné jsou venkovní voliéry a materiály, jako jsou hliníkové profily.

Komunikace andulek

V případě, že budete chovat více andulek, ale počítejte s tím, že si s vámi nebudou „povídat“. Vystačí si totiž sami se sebou. Pokud chcete, aby se vám andulka „věnovala“, musíte mít jen jednu. Avšak pozor! I to nemusí stačit! Andulce totiž občas stačí, když má v kleci hračku se zrcátkem, ve kterém se vidí. To jim pak může nahradit živého kamaráda a opět si bude povídat sama se sebou.

Pořízení nové andulky

Pokud jste si pořídili jednu andulku, ale časem jste zjistili, že jí nemůžete věnovat tolik času, kolik jste si představovali a máte pocit, že andulka společensky strádá, můžete jí časem dokoupit kamaráda. Avšak pozor! I zde je třeba dodržet určitá pravidla! Nedávejte novou andulku ihned do klece k té, kterou už jste měli doma! Mohl by začít boj o tom, kdo bude mít hlavní postavení.

Chovatelé doporučují koupit si další klec. Každou andulku budete mít ve vlastní kleci, postupně je budete k sobě přibližovat, až budou klece vedle sebe. Zpočátku budete andulky pouštět ven střídavě. Po nějakém čase je můžete pustit obě najednou. Ve větším prostoru se lépe snesou. Až je budete chtít dát do jedné klece, je třeba, aby byla řádně vyčištěná. Obě andulky tak budou mít pocit, že jdou do nového a nebudou mít teritoriální tendence.

3/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *