Péče o chrup u domácích mazlíčků. Proč je důležitá, jaké mohou nastat potíže a jak se správně o chrup vašeho zvířete starat?

Dentální potíže netrápí pouze nás, ale mohou nastat i u vašeho domácího mazlíčka. Péči o chrup tak potřebují naši čtyřnozí přátelé stejně jako my. Bohužel je velmi často u psů a koček opomíjena a může tak dojít k velmi závažným problémům.

Dentální potíže jsou diagnostikovány velmi často – až u 85 % psů a koček.  Bez léčení vede stav k bolesti, krvácivosti dásní, mobilitě zubů, zánětům, zápachu z tlamy až ke ztrátě zubů. Chronická infekce se navíc může z chrupu šířit krevním oběhem do celého těla, kde rovněž působí poškození životně důležitých orgánů (ledviny, játra, srdce).

Dentální prevence

Denní péče o chrup vašeho zvířete zajistí správnou ochranu jeho chrupu. Věnovat byste se měli především pravidelnému odstraňování zubního plaku. Jde o tenkou téměř neviditelnou vrstvu na povrchu zubů složenou z bakterií a zbytků potravy, kterou je nutné za pomoci preventivních metod redukovat. Jakmile dojde k mineralizaci plaku a na zubech se objeví nažloutlá nebo nahnědlá tvrdá slupka – zubní kámen, nejde již odstranit běžnými způsoby. Stav vyžaduje anestezii a použití zubního ultrazvuku. Pokud stav není řešen, může dojít k zánětu. Abychom předešli možným katastrofálním následkům z nedostatečné hygieny dutiny ústní, je nutné jí věnovat náležitou a pravidelnou péči. 

Čištění zubů kartáčkem a pastou

Je nejefektivnějším způsobem, jak zabránit usazování plaku na zubech. Pro tento účel je ideální zubní pasta Arpalit s rostlinnými extrakty. Snižuje tvorbu zubního plaku a zubního kamene, osvěžuje dech psů a koček. „Pravidelné používání přípravku pomáhá snížit množství bakterií v dutině ústní. Aktivní složky, jako je šťáva z listů aloe a hřebíčkový olej, pomáhají zmírňovat projevy zánětlivých procesů,“ uvádí Václav Loubek, marketingový specialista ve společnosti Aveflor, která produkty pro dentální hygienu psů a koček vyrábí.

 Jak zvládnout čištění zubů vašeho zvířete?

K nácviku čistění zubů je potřeba nejdříve vašeho čtyřnohého přítele správně připravit. Už
v raném štěněcím/kotěcím věku ho navykejte na budoucí čištění tím, že se budete dotýkat jeho zubů, pysků a prohlížet dutinu ústní. Naneste trochu zubní pasty na ukazováček
a nechejte vašeho psa/kočku pastu slízat. Jemně posunujte prst podél zubů a dásní, aby si zvíře zvyklo. Poté ho odměňte. Pokud toto zvládáte vy i váš mazlíček, opakujte postup s použitím zubního kartáčku. K čištění používejte vždy speciální zubní kartáček přizpůsobený k péči o zuby psů a koček.

Správný nácvik čištění zubů vašeho domácího mazlíčka můžete natrénovat i pomocí instruktážního videa: https://www.arpalit.cz/produkt/arpalit-care-zubni-pasta-s-rostlinnymi-slozkami/

Nedovolte zvířeti kartáček kousat. Kartáček posunujte pomalu a jemně podél zubů. Z počátku je vhodné začít s čištěním jen části chrupu a postupně přecházet na celý chrup. Nikdy vašeho čtyřnohého svěřence nenuťte a vždy čistěte jen tam, kam vám dovolí. Provádějte pravidelně každý den. Buďte trpěliví a každý den postup opakujte. Trpělivost se vám vrátí ve zdravém chrupu vašeho mazlíčka.

 

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *