Krmivo pro hlodavce

Krmivo pro hlodavce

Někteří z nás mají doma nějakého malého zakrslého králíčka, činčilu, křečka či morče a tak jako jiná zvířata i hlodavci potřebují jíst, ale čím je mám živit?

Jak lze krmení pro hlodavce rozdělit?

Hlodavci je označení pro poměrně velký okruh zvířat. Proto se krmení dále rozděluje podle toho, jaké zvířátko máte doma. Zvlášť si můžete zakoupit krmivo pro králíka, zvlášť pro křečka a podobně. Přece jenom jde o zvířata, která jsou od sebe aspoň trochu odlišná, a tak se musí také odlišně živit. Avšak pravdou je, že u hlodavců jde hlavně o jejich přední zuby „hlodáky,“ která potřebují stále obrušovat.

Krmivo pro králíky:

Zakrslý králík je jeden z běžných hlodavců, kteří navštíví lidskou domácnost. Tak jako klasický králík, i tato menší vyšlechtěná podoba jí seno. Kromě sena může i některé živé rostliny, třeba jako listy od pampelišek, na kterých si pochutná a podobně. Samozřejmě, že mu také můžete dát mrkvičku či jablko, aby měl něco, o co by mohl brousit své zuby. Pokud mu nechcete dávat zeleninu a ovoce, na obrušování zubů stačí i třeba nějaká větvička stromu a podobně. Kromě toho pro zakrslé králičky existuje velké množství granulí, které můžete vybírat podle toho, jaké plemeno máte.

Krmivo pro křečky:

Mezi základní potravu křečků patří směs zrní, travin a granulí. Samozřejmě, že podobně jako u králíka jde tato směs doplňovat ovocem a zeleninou, aby si i křeček mohl obrousit jeho hlodáky. Kromě zeleniny je na broušení výborný tvrdý chléb či suchary. A nezapomeňte, že křečci vyžadují příjem minerálií, hlavně vápníků.

Krmivo pro morčata:

Morčata mají také rády seno a i živou luční trávu, ale pozor na to, co jim trháte, protože některé rostliny je mohou nadýmat či projímat. Kromě toho mají rádi spoustu druhů ovoce a zeleniny, od mandarinek po špenát. A samozřejmě, že i morčata potřebují obrousit přední zuby, tak také potřebují tvrdý chléb či větvičky stromů.

Shrnuto je pár nejběžněji se vyskytujících hlodavců v lidské domácnosti, avšak téměř všichni hlodavci mají svůj jídelníček podobný.

Na co nesmíme zapomenout?

Všechny zvířata potřebují pořád dostatek čisté vody a hlodavci nejsou výjimkou, takže nezapomínejte na zásobu vody.

Kde krmivo zakoupím?

Pokud hlodavcům kupujete nejen granule, ale i zeleninu a ovoce, tak je pořídíte běžně v potravinách. Granule pak naleznete všude ve zverimexech nebo na internetu.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *