Mravenčí farma

Mravenčí farma

By: Raj

Jistě už jste o tomto neobvyklém fenoménu, který se za posledních pár let rozvinul i na území České republiky, slyšeli. Místo rybiček si nyní můžete chovat své vlastní mravence. Díky speciálnímu gelu, ve kterém tyto zvířata žijí, můžete pozorovat, jak úžasný život vedou.

Akvárium

Správné mravenčí akvárium by mělo mít rozměry zhruba 135 x 70 x 30 mm. Do akvária se doporučuje dát zhruba deset až patnáct mravenců. Speciálně pro tento druh chovu si můžete na internetu a v některých zverimexech koupit speciální akvárium, které vždy stojí přibližně okolo 300,-. V tomto akváriu jsou mravenci zavření, takže se nemusíte obávat, že by mohli utéct.

Není nutné toto akvárium ani nějak často otvírat – nemusíte mravence krmit, protože se živí samotným speciálním gelem, ve kterém zároveň i žijí. Vašim speciálním úkolem však bude akvárium čas od času vyvětrat (doporučuje se tak jednou za měsíc) a odstranit mrtvé mravence – to se dělá hlavně proto, aby se nerozšířila infekce.

Gel, kterým je akvárium naplněné, je vynálezem NASA. Byl vytvořen pro sledování mravenců ve vesmíru. Obsahuje důležité minerály, vitamíny a aminokyseliny, které mravenci k přežití potřebují. Obvykle spotřebují opravdu malé množství za jednu generaci, a tak vám vydrží i pro generace další. Cena gelu se pohybuje zhruba okolo 240,-.

Obecné informace

Průměrná životnost mravenců se pohybuje okolo tří až šesti měsíců. Za celý svůj život, co žijí na vaší malé farmě, zkonzumují přibližně pouze 4% gelu. Přes průhledné sklo akvária můžete sledovat, jak si stavějí své chodby a jak žijí. Do nádoby jim ale za žádných okolností nesmíte přidávat další hmyz. Když si kupujete mravenčí farmu, měli byste dostat i dvě speciální paličky.

Těmi musíte do akvarijního gelu jednou nebo dvakrát píchnout – vytvoříte tak mravencům základy pro budování jejich chodeb. Jako jednu ze zajímavostí stojí za to zmínit, že pokud nějaký mravenec uhyne, nemusíte ho složitě vytahovat z gelu – ostatní mravenci ho sami vynesou nahoru, vy ho pak jenom zvednete a zlikvidujete pozůstatky.

 

Doufám, že byl pro vás článek zajímavý a užitečný. Nezbývá mi nic jiného, než vám popřát Hodně štěstí při chovu těchto vysoce inteligentních a neobvyklých živočichů!

 

2.7/5 - (4 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *