Krmení pro psy

Pokud si pořizujete psa, je důležité si položit otázku, čím ho budete krmit. Možností je spousta, stačí si vybrat to, co podle vás bude nejlepší jak pro vašeho pejska, tak pro vás.

Suché granule

Granule pro psy jsou asi nejlepší volbou potravy pro vašeho mazlíčka. Jsou v nich všechny látky, které pejsek potřebuje. V dnešní době je spektrum granulí velice široké. Existuje mnoho značek, a ještě více nejrůznějších příchutí. Každé granule jsou, podle látek, které obsahují, určeny pro jiný druh pejsků. Některé jsou určeny štěňátkům, některé naopak psům dospělým. Jiné jsou zase rozděleny podle velikosti psů, či podle toho, jestli pejsek trpí obezitou, nebo ne. Na každých granulích by také mělo být napsáno doporučené dávkování pro psy o určité váze.

Nevýhodou granulí je ale to, že ne všem pejskům chutnají, zvlášť když cítí něco lepšího z vašeho talíře. Také se někdy může stát, že se pejsek časem přejí svých granulí a přestane je jíst. Proto je dobré granule jednou za čas vyměnit za jiné, či je střídat například se psími konzervami.

Psí konzervy, paštiky, kapsičky

Psí konzervy, paštiky nebo kapsičky nejsou na rozdíl od granulí suché. Proto mnohým pejskům chutnají více. Obsahují hodně masa, ale také vitamíny a minerály, které psi potřebují. Stejně jako granule jsou k dostání v mnoha různých příchutích. Také se každá konzerva, či paštika hodí pro jiný druh pejsků. Na každé konzervě by také mělo být napsáno doporučené dávkování. Konzervy by se, stejně jako granule, měly občas střídat.

Vařené jídlo

Pokud nechcete utrácet za drahé granule, či konzervy, můžete svému pejskovi dávat jídlo, které sami uvaříte. Každé takové jídlo by se mělo skládat nejen z masa, ale i ze zeleniny a nějaké přílohy. Maso by mělo ale vždy převažovat nad přílohou. Dejte ale pozor na pokrmy, které pejsci nemůžou, nebo jsou pro ně dokonce jedovaté (avokádo, cibule, česnek, čokoláda, hroznové víno, oříšky, rajčata, syrová játra, houby, syrové bílky). Také je důležité jídlo pro pejska příliš nesolit, ani nekořenit. I vařené jídlo by se mělo často střídat.

Dbejte na to, aby jakékoliv jídlo, které pejskovi podáváte, nikdy nebylo ani moc studené, ani moc horké. U malých pejsků volte raději menší granule, či menší kousky masa, aby nedošlo k udušení pejska. Psi totiž často zapomínají kousat, zvlášť když je jejich jídlo opravdu dobré.

K ozvláštnění jídelníčku vašeho mazlíčka můžete použít různé psí pamlsky. Zde ale dávejte pozor na to, abyste pejska moc nepřecpávali. Také je dobré pamlsky využívat jako odměnu.

Abychom to shrnuli, je důležité, aby pejsek měl vždy vyhovující typ jídla vzhledem k jeho věku a velikosti. Mělo by se často střídat a pejsek by se neměl přecpávat. Proto je nejlepší kombinace granulí, psích konzerv a občas i nějakého toho vařeného masa.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *