Chovatelská stanice Jiří Tancer, Kamenná

Chovatelská stanice Jiří Tancer, Kamenná
Chovatelská stanice Jiří Tancer, Kamenná

Chov a výcvik australských kelpií.

Australská kelpie je středně velký krátkosrstý ovčácký pes, podle FCI se řadí do skupiny plemen ovčáckých a honáckých. Dříve bylo možné nalézt toto plemeno pod názvem „Australský kelpie“ a dnes je to poměrně rozšířené plemeno. Australská kelpie je chována i v České republice.

e to spíše lehce stavěný pes s lehkou kostrou. Kelpie jsou velmi mrštné, rychlé a silné. Srst je krátká, přiléhavá, na dotek spíše hrubá, je také dvojitá. Dobře kryje a izoluje proti vodě. Hlava je pravidelná a trochu připomíná liščí hlavu. Čenich je o něco kratší než lebka. Uši jsou špičaté a směřují ven. Krk je silný a dlouhý. Hřbet dlouhý a spíše úzký. Ocas je v klidu nesen dolů a nesmí být nesen nad linií hřbetu.

V zemi původu se kelpie dělí na dvě linie – show a working (pracovní) . V ČR takové dělení neexistuje, ale lze říci, že drtivou většinu českých kelpií lze zařadit do linie show. Takové kelpie původně většinou postrádaly pálení a byly menší kohoutkové výšky, mírně zavalitější s jemnější hlavou a kratšíma ušima. Pracovní kelpie bývají naopak vyšší, pálené, s hrubší hlavou. Nelze však říct, že by bylo u show kelpií pálení vzácné, naopak se nyní vyskytuje běžně.

Linii show u kelpií rozhodně nelze nazvat ekvivalentem pro show linie některých jiných plemen (například německý ovčák) u kterých došlo ke změnám nejen po stránce vzhledu, ale také co se týče výrazného zhoršení zdraví a povahových vlastností.

Zbarvení povolená FCI jsou: hnědá/červená (brown, red či chocolate), červená s pálením (red and tan), černá (black), černá s pálením (black and tan), modrá – neboli kouřově modrá či blue a fawn, zvaná též plavá

vyskytují se také barvy modrá s pálením, fawn s pálením a krémová (cream) – tyto barvy nejsou FCI uznány, avšak je znám případ jedince barvy cream, který byl vyhodnocen jako fawn a připuštěn do chovu. V chovu se poté podle barev potomků jeví genotypově jako černý s pálením.

barvy modrá a fawn se souhrně nazývají dilute a jsou výsledkem působení genu pro ředění barvy, jehož recesivní alely jedinec zdědil po každém z rodičů. Modrá je výsledkem výsledkem působení tohoto „ředění“ na jinak geneticky černém jedinci a fawn naopak na hnědém. Nutno opomenout, že psi nesoucí tyto dvě barevné variety (i pokud jsou se znaky pálení), přestože to jistě není pravidlem, mohou trpět tzv. alopecií – tedy lysavostí a jednotlivé chlupy se také snadněji lámou a to z důvodu nerovnoměrného rozložení granulí pigmentu v chlupu.

Kontakt na chovatelskou stanici Jiří Tancer, Kamenná

Telefon: 777 173 866

Email: j.tancer@seznam.cz

Adresa:

Kamenná 29
37401

Otevírací hodiny:

  • Dle dohody