Domácí mazlíčci

Domácí mazlíčci

Při rozhodování, zda si domů pořídit domácího mazlíčka, velmi dobře zvažte, jestli ano nebo ne. Nezáleží na tom, zda ho chcete pořídit samy sobě nebo někomu ve Vašem okolí.

Vždy pečlivě uvažte, zda dotyčný, který bude mít mazlíčka doma, se o něj dokáže dostatečně postarat. Jedna věc je mít takového mazlíčka, aby Vám dělal společnost Vám, či Vašim potomkům. Druhou stránkou věci však je, že každý mazlíček potřebuje svou specifickou péči – krmení, pelíšek, vodu, péči o srst, zuby, drápky, či jinou zdravotní péči, jako je očkování a preventivní prohlídky u zvěrolékaře.

Mít doma živého mazlíčka je obrovská zodpovědnost a je potřeba si to velmi pečlivě probrat to se všemi členy rodiny. Co když se rozhodnete odjet na delší dovolenou? Co uděláte, abyste zajistily, že např. pes, kočka, křeček, králík či jakékoliv jiné zvířátko, mělo dostatek potravy, vody procházky či tolik potřebný pohyb.

V tomto případě je jediným řešením zajistit náhradní péči: někoho, kdy buď bude docházet k Vám domů a o vše potřebné se postará, nebo si onen dotyčný po dobu Vaší nepřítomnosti postará o Vašeho mazlíčka v náhradním prostředí mimo Váš domov.

V dnešní době již také existuje mnoho psích a kočičích hotelů, které se o Vaše zvířátko postará po dobu, kdy budete na dovolené. Pokud se rozhodnete, že si přeci jen živé zvířátko domů pořídíte, nejprve si pořiďte, vše, co je třeba, abyste měli vše připravené, než mazlíček dorazí poprvé k Vám domů.

Pokud si nejste jisti, zda máte vše nebo to, co by dané zvířátko mělo mít, poraďte se s odborníky. Stačí zajít do zverimexu a tam Vám zcela určitě rádi poradí, co je pro plánované pořízení zvířátka potřeba. Vhodné pelíšky, krmítka, pítka, krmivo či stelivo a jiné nutné přípravky na péči o zuby, drápky, srst, vodítka, kartáče a toalety. Existuje mnoho možností a variant, a proto je lepší poradit se prodavačů ve zverimexu či chovatelských potřebách, co z toho je nejvhodnější.

I na internetu se mnoho lidí podělilo o své zkušenosti s daným druhem zvířat a rádi Vám poradí, jak se co nejlépe o zvoleného mazlíčka postarat. Co mají a nemají rádi, co znamená takové a takové chování, jakými očkováními by měla zvířátka projít a podobné vychytávky, které Vám usnadní péči. Jakmile budete mít vše potřebné připraveno, můžete se vydat pro Vašeho mazlíčka, ať již do zverimexu, k soukromému chovateli nebo do útulku.

Rozmyslete si, jaký druh zvířátka je pro Vás nejvhodnější. Zda větší nebo menší plemeno, vhodnost zvířátka do bytu či domu se zahradou a zda se toto zvířátko hodí, jako společnost pro Vaše děti.

První den bude zvířátko zcela jistě ve stresu z cesty a následně z nového prostředí u Vás doma. Nejlépe bude, když mazlíčkovi dáte několik dní na adaptaci v novém domově, budete na něj nebo na ni tiše promlouvat, zlehka hladit a hlavně nedělat zbytečně rychlé pohyby.

Pak si určitě Vašeho mazlíčka získáte a další soužití bude bezproblémové. Nikdy bezdůvodně zvíře netrestejte, nebo se může stát, že Vám bude oplácet stejnou mincí. Zvíře není hračka, ale živá bytost, to si uvědomte, a pokud péči o něj nezvládnete, nepořizujte si ho, nebo může skončit v útulku nebo ještě hůře „na ulici“.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *