Jak se starat o kotě (první část)

Jak se starat o kotě (první část)

Autor obrázku: Sara K

Rozhodli jste se pořídit sobě nebo dětem kotě a zajímá vás co vše je potřeba pro jejich komfort? Tady je pár základních tipů, jak připravit váš domov pro nového člena rodiny.

Kočky jsou na rozdíl od psů daleko tvrdohlavější a svobodnější. Budete tedy muset počítat s tím, že se budou častěji toulat, pokud je pustíte ven a že si nenechají tolik dominovat. Děti by se měly nejdřív naučit s koťaty zacházet, aby jim nechtíc neublížily.

Kdy je kotě připraveno změnit domov?

Kotě by nemělo být odebráno své matce dříve než po 8 týdnech od narození. Do té doby je kojeno matkou. Koťatům nedávejte kravské mléko, raději jim kupte náhražky mateřského mléka nebo jim dávejte vodu. Kravské mléko by jim mohlo způsobit žaludeční potíže a průjem.

První dny kotěte v novém domově

Autor obrázku: cuatrok77

První dny doma jsou zásadní pro vytvoření důvěry a vztahu mezi kotětem a jeho novou rodinou. Proto se snažte přivést kotě domů v období klidu, ne v době kdy je doma rušno a dělají se různé úpravy. Kotě bude potřebovat nějaký čas, než si zvykne na nové prostředí.

Mělo by mu být umožněno, aby si v klidu prošlo každou místnost domu. Až potom, co si zvykne na dům a pravidelné krmení, by mu mělo být umožněno jít ven. Pokud se rozhodnete nechat kočku chodit ven, mějte na paměti, že tam na ni číhá více nebezpečí a později už ji nenaučíte být doma.

Jak si připravit dům na příchod kotěte?

Než kotě přinesete domů, odstraňte všechny nebezpežné předměty. Například elektrické dráty, kabely, ostré předměty, plastové pytle, čistící prostředky a jedovaté rostliny. Raději kotě hlídejte při hře, aby nedošlo ke spolknutí  hračky. Také dejte pozor, aby jste zakryly všechny díry a věci, ve kterých by se mohlo kotě zapříčit.

5/5 - (9 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *