Bydlíme se psem, nebo pes s námi?

Bydlíme se psem, nebo pes s námi?

Autor obrázku: Brian Clift

Již v historii bývali psi nepostradatelnými společníky lidí. Lidé jim důvěřovali, podnikali s nimi mnoho aktivit, především lov. Přesto vše měli psi zpravidla své místo u boudy. V současnosti je to jinak.

Psi již nějaký čas nejsou jen hlídači domu, ale jsou opravdoví přátelé a mnohdy spolubydlící s různými výhodami a je jedno, zda je to pejsek s průkazem původu nebo „obyčejný voříšek“.  Čím se liší život současných psů od těch historických?

  • Boudu vyměnili za teplý pelíšek/ pokud ne rovnou za postel
  • Jí granule a ne zbytky
  • Je jim dopřávána kvalitní lékařská péče
  • Jsou rozmazlováni – psími dobrotami, masážemi, hračkami, oblečky
  • Školky, školy, tábory a hotely pro psy umožňují vzdělání i zábavu
  • Luxusní doplňky-diamantové obojky, vodítka,…
  • Cestují společně s páníčky na dovolené
  • Mají hlídání
  • Mnozí mají zdravotní pojištění, pojištění pro případ škod,…

Největší rozmazlování zažívají mazlíčci osamělých lidí a pak v rodinách, kde už odrostly děti.  Dá se říci, že v mnohých rodinách pes nahrazuje děti nebo je považován za dalšího člena rodiny.

Autor obrázku: Eco-Pup

Na psy se mluví jako na lidské tvory, plánují se jim zábava a vzdělání. Při plánování dovolené jim zajišťují majitelé hlídání, hotely či je berou s sebou. Nejen že psi jezdí autem-kde mají vlastní bezpečnostní pásy, ale běžně létají po celém světě.

Lidé přizpůsobují svůj denní program, plánují si volno tak, aby byli co nejvíc času se svým čtyřnohým mazlíčkem. Kupují  jim dárky, pořádají oslavy narozenin, kupují oblečky. Nakupují granule s myšlenkou, které má jejich Alík, Azor či Don nejraději. Když kňučí  na chodbě, tak ho zcela výjimečně vezmou  do postele a už je z toho zvyk.  Když přijedou děti na návštěvu, zjistí, že nemají „kde spát“ protože jejich postel už přece patří Ajše. Křeslo v obývacím pokoji už má také svého majitele apod.

Čím si to psi zasloužili? Psi nám pomáhají relaxovat, pomáhají nám překonávat krizové situace svojí láskou a věrností. Brání svoji rodinu, svého pána a přítele. Vítá ho při příchodu upřímně.  V těch nejhorších životních situacích nás neopustí.

A věrného přítele je potřeba si vážit a hýčkat. Není tedy divu, že psi spí v posteli, dostávají dárky a lidé za ně utrácí mnohdy více peněz než za sebe.

Není potom divu, že si nahrazujeme lidskou společnost mnohdy zákeřnou, za společnost psí, která nás nezradí.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *