Není nic krásnějšího, než domů donést malé, roztomilé štěně

Není nic krásnějšího, než domů donést malé, roztomilé štěně

Jak se o něj ale dobře postarat?

Pokud si zrovna kladete tuto otázku, čtěte dál. Štěně by nemělo být mladší než 8 týdnů, před touto dobou by se mělo učit socializovat své návyky od matky. Po tom, co si nového pejska přinesete domů, by jste mu měli  věnovat co nejvíce pozornosti, aby si na vás zvykl a necítil se osaměle. Hrajte si s ním co nejvíce a tím mu poskytnete rozpýtelní a zábavu.

1.      Ujistěte se, že jste si vybrali správného pejska

Autor obrázku: Les Chatfield

Má dostatečný kožíšek, aby mohl pobývat venku? Je dost malý, aby se vlezl do bytu? Je jeho temperament přiměřený tomu vašemu? Budete schopni ho dostatečně často venčit? To jsou základní otázky pro výběr druhu pejska. Zjistěte si i co nejvíce o povaze psa, kterého jste si vybrali.

2.      Zabetpečte dům, aby se štěne nezranilo

Štěňátka milují objevování nových věcí skrz svou tlamičku, proto aby nedošlo k nehodě, zabezpečte váš dům. Oddělejte všechny věci, které by se dali shodit či rozbít. Ukliďte kabely, které by mohlo rozkousat, zavřete okna nízko nad zemí. Také by jste měli uschovat všechny čistící prostředky a chemikálie z dosahu štěněte. Nenechávejte nikde malé předměty, které by mohlo vdechnou nebo spolknout.

3.      Kupte potřebné doplňky

Štěně bude potřebovat některé doplňky. Kromě pelíšku a misek na jídlo také vodítko, hračky a další potřeby. Pelíšek by měl být umístěn v teplé místnosti s umyvatelnými podlahami. Můžete mu ho vytvořit třeba z velkého polštáře, staré deky, peřiny či ručníků. Přesvědčte se, že je dostatečnš velký a měkký. Lepší bude, pokud budou jednotlivé části vypratelné a usušitelné zvlášť. Dále budete potřebovat dvě misky, jednu na jídlo a jednu na vodu. Je jedno jestli jsou plastové nebo skleněné, plastové se vám nerozbijí, těžší zase nebude tak lehké převrátit.

Autor obrázku: Brella Clara

Hračky můžou být různé, nejlepší jsou ty co se dají kousat, vydávají zvuk nebo se kutálejí. Kromě těchto základních věcí budete potřebovat také kartáč na česání psa, obojek, vodítko a nějaké přípravky na umývání psa či odblešení. Pro menší psi pořiďte vodítko s odvíjecím dosahem, větší psi ale musí být voděni na kratším a pevnějším.

4.      Zajistěte, aby se štěně cítilo jako doma

Ze začátku bude lepší, pokud bude štěně spávat v jedné místnosti s majitelem, aby se necítilo osaměle. První týdny odluky od matky můžou být velmi těžké. Naučte štěně na vaši blízkost a blízkost ostatních členů rodiny. Věnujte mu pozornost a hrajte si s ním. Po té co dovedete štěně domů, s ním projděte celý dům, aby vědělo, co se kde skrývá. Kromě hraní ho často škrábejte a hlaďte, aby mělo pocit, že je milováno.

5.      Buďte opatrní

Štěňátka jsou stejně jako děti křehká. Dávejte si pozor, aby jste mu při hře omylem neublížili. Zvedejte je podebráním ruky pod jejich hrudní kostí, nezvedejte je za kůži. Štěňátka jsou velmi zvídavá, proto dávejte pozor, kam jdou, aby si neublížili. Ujistěte se, že se jim nemůže nic stát.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *