Jak správně koupat psa

Jak správně koupat psa

Každý pejsek by se měl jednou za čas vykoupat. Nejen proto, aby nezapáchal, ale je to také zdravé.

Každý pes by se měl koupat a to bez ohledu na plemeno nebo věk či kondici.  Koupáním totiž pečujete o srst svého mazlíčka, která tak bude zdravá a lesklá. Koupáním také pečujete o kůži, ze které smýváte nečistoty, pachy, alergeny a odstraňujete mrtvé kožní epitely.

Intervaly mezi koupáními závisí na druhu srsti, ale obecně se psi koupou dvakrát až třikrát ročně. Dlouhosrstí psi by se měli především vyčesávat. Koupat by se potom měli v době línání, což je na jaře a na podzim. Naopak psi s kudrnatou srstí, by se měli koupat častěji, i když nelínají.

Pro udržení krásné a zdravé srsti je důležité správné koupání, ale i výběr správných pomůcek.

Používejte šampony, které jsou určeny výhradně pro psy. V žádném případě nepoužívejte přípravky určené lidem. Pokud si myslíte, že přípravky pro děti jsou mnohem šetrnější než obyčejné výrobky pro dospělé, není to tak a ani ty nepoužívejte. I dětské šampony jsou pro zvířecí kůži agresivní. Některým psům ale nevadí, proto je občas použít můžete. Normální šampony jsou pro mě příliš kyselé. Psy potřebují šampon s jinou hladinou pH.

Šampony určené pro psy mají většinou více účinků, takže nejen, že váš pes bude mít krásnou lesklou srst, ale tyto šampony vám pomůžou i s parazity nebo jinými potížemi, protože mají většinou dezinfekční účinky.

Před koupáním psa vykartáčujte, ať nemáte ve vaně zbytečné chlupy. Navíc tím odstraníte kožní epitely.

 Někteří psi rádi utíkají z vany, takže ho možná budete muset přidržet. Každý ale zná svého psa, takže ví, jaká opatření udělat, aby mu neutekl a nezamokřil celou koupelnu.

Podle velikosti psa můžete použít nádobku, kterou ho můžete polívat, abyste ho celého namočili.

Voda by měla být vlažná, o něco méně teplá, než byste zvolili pro sebe. Nezapomeňte, že pejskovi se koupel také musí líbit a nesmí ho voda spálit.

Polévejte ho postupně od hřbetu a nakonec namočte hlavu. Tam ale opatrně, nezapomeňte, že do uší se nesmí voda dostat!

Hlavu namočte spíše rukou nebo ji opatrně polijte tak, aby voda nenatekla ani do očí.

Potom naneste šampon a vmasírujte jej do srsti. Nevynechejte žádné místo. Umyjte jak hřbet, tak břicho, končetiny a opatrně hlavu.

S oplachováním také opatrně, ať voda nenateče nikam, kam nemá. Nezapomeňte opláchnout všechna místa pořádně, ať nikde nezůstane šampon.

Zvíře potom vysušte ručníkem nebo fénem. Některá zvířata se ale vysoušeče vlasů bojí, takže ho jenom pořádně osušte ručníkem a nechte uschnout někde, kde je teplo a není tam průvan, mohl by se nachladit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *