Ohňostroj, Silvestr a zvířata

Ohňostroj, Silvestr a zvířata

By: James Niland

Ohňostroj je nezbytnou součástí každoroční oslavy nového roku. Většina lidí se na něj těší, protože mají rádi zajímaví tvary, které se na obloze objevují. Ale pro zvířata, která s námi bydlí, je ohňostroj utrpení.

Proč se zvířata bojí ohňostroje?

Téměř každé zvířata při ohňostroji šílí – psi štěkají, vrčí, piští a podobně. Protože ohňostroj jim nedělá dobře, důvod je prostý. Psi mají daleko citlivější sluch než my lidi, takže výbuchy, které jsou už pro nás tak hlasité a často nepříjemné se psům několikrát znásobí. Kromě toho se zvíře při každé ráně velice lehne, takže po několika ranách je hodně vyplašené.

Jak zachránit zvířata od hluku?

Lidé, kteří mohou odjet z velkých měst, do tišších oblastí by měli vzít svého mazlíčka sebou. Problém nastává, když bydlíte někde ve městě v panelovém domě. Pak byste měli svému mazlíčkovi jednu místnost nejlépe zaizolovat tak, aby se rámus co nejvíce snížil, což mnohdy bývá také problém. Tak aspoň najít místečko, kde by se mohl váš mazlíček schovat a z kterého by nemohl utéct do města a podobně. Dobré taky je, když vynecháte procházku na město, abyste viděli ohňostroj, a raději zůstanete doma, abyste mohli svého čtyřnohého přítele uklidňovat anebo se ho aspoň snažit rozptýlit nějakou hrou a podobně.

Může být pes vycvičený na ohňostroj?

Někteří odborníci tvrdí, že existují psi, kteří se na tento hluk dokázali vycvičit. Ale je to opravdu jen pár výjimek, záleží na tom, jaké je to plemeno a jak je daný pes citlivý. Také se může stát, že svého mazlíčka budete cvičit, aby si zvykl, a pak přijde jen bouřka s hromy a už bude nervózně štěkat a kvičet. Takže je to opravdu složitý úkol a často je lepší s pejskem někam odjet, než ho celý rok připravovat na rány, protože pro hodně citlivé psy, zde může vzniknout nebezpečí ohluchnutí.

Může být mazlíček nebezpečný?

Bohužel se může stát i to, že zvíře bude natolik vystresované, že se bude bránit útokem. A ačkoliv jde třeba normálně o hodného a poslušného psa, tak tento nepříjemný rámus jej dovede to takové situace, kdy může zaútočit i na svého pána. Opět záleží na tom, jak je daný pes citlivý a také na tom, jaký má charakter a jak se páníček po celý rok k němu choval.

Jak zamaskovat ohňostroj?

Existuje pár triků, jak ohňostroj aspoň trošičku zamaskujete. Zatáhněte žaluzie či závěsy, aby mazlíček neviděl, co se venku děje a pokuste se rány aspoň trošičku přehlušit rádiem či televizí. Nejde o zázraky, ale pořád je to o trochu lepší, než aby se zvíře plně soustředilo na hluk venku.

Mějte na mysli to, že zvířata snášejí ohňostroj daleko hůře než lidi, proto byste se měli o ně postarat.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *