Chcete si pořídit pejska?

Chcete si pořídit pejska?

Tady je pár základních rad a tipů, než začnete hledat toho správného psa pro Vás, Vaši rodinu nebo děti.

Důležité je si uvědomit, že pes vyžaduje dostatečnou péči, pohyb a trénink. Pokud nechcete psa trénovat přímo k dovednostem, jako je nošení kořisti, hledání či hlídání domu, nebo na závody a soutěže, budete potřeboat alespoň základní znalosti, aby jste svého psa naučili poslušnosti. Není nic horšího, než  když pán poslouchá svého psa.

Jakého psa si pořídit?

To by měla být základní otázka. Rozmyslete se dobře, raději rozhodnutí odložte, než aby jste pak nebyli schopni o psa správně pečovat. Základní otázky:

Autor obrázku: Mike Baird

1)      Velikost:

Důležité je vědět, jak by měl být pes velký. Pokud máte malé děti, je možné, že by jim svou nemotorností mohl velký pes ublížit. Do menších prostor a ke starším lidem, kteří nechodí tolik ven, se bude hodit také spíše pes menší. Naopak jako hlídací pes bude lepší velké plemeno.

2)      Temperament:

Vyberte si psa, který se svým temperamentem bude nejvíce hodit k tomu vašemu. Pokud hledáte psa do rodiny s dětmi, je třeba vybrat klidného, společenského, který má rád lidi a nevadí mu, když ho malé děti škádlí. Pokud jste sportovec a dokážete psa zvládat, hodí se k vám klidně velké plemeno, které potřebuje dostatek pohybu. Naopak pokud chcete psího kamaráda do bytu, bude lepší si pořídit menšího psíka, kterého uzvednete a můžete přenášet po schodech.

3)      Ven nebo dovnitř:

Důležitý aspekt výběru je, zda psa chcete chovat venku ve výběhu či na zahradě nebo budete psa brát domů. Někteří psi jako třeba Bernský Salašnický pes, Novofundlandský pes či Husky jsou schopni celoročně pobývat venku či v boudě. Mají hustý kožich, který je chrání jak před zimou tak před horkem.

4)      Za jakým účelem si ho pořizujete:

Pokud si pořizujete psa pro hlídání domu, pravděpodobně budete chtít, aby často pobýval venku, zároveň ale nesmí být příliš důvěřivý vůči cizím lidem a musí vzbuzovat respekt. Pokud jej chcete naopak cvičit na aportování, soutěže nebo lov, musí být inteligentní a dobře přizpůsobitelný.

Autor obrázku: snuzzy

5)      Stáří:

Dalším důležitým faktorem je rozmyslet se, zda chcete štěně nebo již dospělého psa. Štěně si vychováte sami, ale budete ho muset nejprve naučit veškeré návyky co se týče hygieny, krmení, povelů a podobně. Dospělí pes už většinou všechny tyto základní věci umí, ale nevíte, zda neutrpěl nejaké trauma nebo zda nemá nějaké povahové rysy, které by jste špatně snášeli.

6)      Zda chceme čistokrevného psa, nebo křížence:

U čistokrevného psa, by měl být zřetelný původ, tedy povaha a temperament psa by měla odpovídat jeho plemenu. Nemusí to být ale pravidlem. Špatnou výchovou se toho dá dost zkazit. Naopak o křížencích se říká, že jsou inteligentnější, nemůžete ale tolik předvídat jejich chování. Citlivý a zkušený člověk by ale měl po pár hodinách poznat povahu pejska.

7)      Zda chcete pejska z útulku:

Určitě jeden z nejušlechtilejších způsobů jak si pořídit pejska je adobtovat ho z útulku. Po Vánocích bývají útulky plné a pejsci budou určitě šťastní pokud najdou novou rodinu. Většina pejsků v útulcích má ale špatnou zkušenost s lidmi, a proto jsou plaší, špatně ovladatelní, na své pány žárlí nebo jsou agresivní. Takový pejsci vyžadují už speciální péči a pro obyčejného člověka by bylo velice náročné se jich ujmout.

8)      Pes nebo fenka

A v neposlední řadě je potřeba se rozmyslet, zda chcete fenku nebo psa. Fenky bývají mírnější, lépe ovladatelné, prostě submisivnější než dospělý pes. Musíte ale být připraveni, že fenka 2x do roka hárá a v případě, že ji neuhlídáte, bude mít štěňata. I když dnes je již celkem běžná jejich kastrace.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *