Rozmnožování činčil

Rozmnožování činčil

Pokud se rozhodnete pro pár, samce a samici, musíte se řídit základními pravidly.

Autor obrázku: tomo

1) Pro páření musí být samice i samec starší 8 měsíců.

2) Samice by měla dosahovat váhy 550g, samec 500g aby se mohli pářit.

3) Další věc je, abyste měli připravenou jinou klec pro mláďata, abyste je mohli dát pryč od rodičů, až vyrostou. Nesmí se mezi sebou pářit! To je velmi důležité! Nemohou se spolu pářit kvůli deformaci až uhynutí mláďat.

4) Nesmí se spolu také nikdy pářit mutace bílá a bílá, velvet a velvet, pozor na to, dochází k úhynu mláďat a je to velmi nebezpečné!

 

Když je samička v říji, poznáte to tak, že sameček začne být hlučnější, bude ji pronásledovat a skákat na ni. Krátce po oplodnění ze sebe samička vyloučí hlenovou zátku, asi 3cm dlouho a takto poznáme, že je samice úspěšně oplodněna. Může se ale také stát že ji nenajdete, protože ji zahrabaly do podestýlky nebo ji pozřela.

Činčily jsou březí přibližně 16 týdnů a rodí se většinou 1 až 3 mláďata, ale tři jsou opravdu výjimkou, většinou jedno maximálně dvě. Velikou zvláštností je, že se mláďata narodí osrstěná a vidí. Samozřejmě březost poznáte i tak, že samička přibírá na váze a zvětšuje se jí bříško. Samicím bychom v době březosti měli dávat mnohem větší přísun potravy.

Většinou těsně před porodem tráví samička více času na dně klece. Je dobré klec před porodem vyčistit. Většinou rodí brzo ráno nebo v dopoledních hodinách. Porod je většinou velmi rychlý. Samičce nejdříve odejde plodová voda, poté placenta, kterou celou sežere a pak teprve mláďata. Z vlastní zkušenosti vím, že by se sameček neměl při porodu od samičky dávat pryč, protože jí pomáhá a ani při výchově mláďat – jsou oba moc dobří rodiče.

Když už jsou mláďata dost stará (8 týdnů) a žerou seno, granule, mají základní sociální návyky, můžeme je odstavit od samice a dát je do nové klece. Ale tady také pozor, pokud jsou sourozenci samec a samice, též je nedávat k sobě, aby se mezi sebou nespárovali.

Samička by se také 2týdny po porodu neměla koupat v písku, má ještě otevřenou dělohu a mohl by se jí tam dostat písek (zánět dělohy). Samička by také zpravidla neměla mít víc jak dva vrhy do roka, pokud jich má víc než dva, velice ji to vyčerpává.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *