Bischon frise

Autor obrázku: Kendra Goering

Malý, přátelský pejsek s kudrnatou, sněhobílou srstí, který oddaně miluje svého páníčka. Jeho bezproblémová a mírumilovná povaha z něj dělá ideálního pejska do rodiny. Navíc nelíná, takže se skvěle hodí i k alergikům. Jedná se o společenské plemeno, které Vám bude dělat rádo společnost kdekoliv a kdykoliv, naopak nesnáší samotu a čas, kdy je od svého pána odloučen. Rád si hraje ať už s hračkami anebo s jinými zvířaty. Nejedná se o uštěkané plemeno, ale má vyvinutý hlídací pud, takže se v případě pocitu nejistoty vždy ozve. Bischon není postelový pejsek, je aktivní a plný temperamentu, miluje výlety a dlouhé procházky.

Historie

První zmínky jsou z období středověku z území Francie a Itálie, kde byl oblíbencem královských rodin. Postupně se dostal i na území Řecka. V 19 století byla rasa Bischon frise oficiálně uznána za čistokrevnou.

Popis

Barva – bílá srst (u štěňat může mít nádech do hněda nebo do meruňkova) – kůže je růžová s viditelnými, tmavými pigmentovými skvrnami.

Výška – kohoutková výška by neměla překročit 30 cm. Menší rozměr je výhodou.

Stavba těla – svalnaté nohy, krk i záda.

Rty, nos a oči – tmavé, většinou černé barvy. Oči jsou bez viditelného bělma.

Srst – jemná vlnitá srst bílé barvy, dosahuje délky 7-10 cm.

Povaha – skvělý přítel a společník. Energický a hravý. Inteligentní a učenlivý. Přátelský ke zvířatům i lidem.

Průměrný věk dožití – 12-14 let

Péče

Je nutné dbát pravidelně a často o srst. Vhodné je každodenní kartáčování a prostříhávání 1x za 3 měsíce. Při zanedbání péče může mít srst sklony k plstnatosti. Důležité je zastřihování chloupků kolem očí, pokud chlupy zasahují do očí, vytváří se pak kolem nich a v koutcích nežádoucí hnědé zbarvení. Zastřihávaní drápků 1x za 2-3 měsíce. Koupání můžeme provádět každé dva měsíce ale jen za použití kvalitní psí kosmetiky.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *