Motýli

Motýli

Láká Vás doma chovat tyto malé úžasné tvory s barevnými křídly? Společně si tedy řekneme, jak na to.

Obecné informace

Obecně se motýli dělí několika kategorií, kdy ty nejhlavnější jsou denní a noční. Dále jestli motýli potravu přijímají či nikoliv. (Motýli, kteří potravu přijímají žijí déle) Každý motýl musí projít čtyřmi vývojovými stádii – Vajíčko, housenka, kukla a dospělý motýl.

Jak postupovat už od vajíčka

Toto je první stádium. Je dobré si prvně zjistit, kdy se má housenka vylíhnout – u každého druhu je to jinak. Pokud vajíčka nezimují, můžeme v nejbližších dnech očekávat vylíhnutí. Jestliže budou vajíčka zimovat je nejlepší volbou je umístit do Petriho misky. (Může ale posloužit i plastová krabička) Vajíčka umístěte tak, aby až se vylíhnou, neunikla. Nádoby musí být průhledné, aby se dal pozorovat vývoj. Pro vajíčko musíme zajistit dostatečnou vlhkost aby vajíčka nevyschla, ale zároveň musí mít dostatečné větrání. Vlhkost zajistíme tím, že dáme na spodek misky savý papír. (Vhodný je například toaletní.) Neměli by taky být moc na slunečním světle.

Chov housenek

Housenky po vylíhnutí chováme v už zmíněných Petriho miskách. Nejdůležitějším úkolem v tomto stádiu je, aby se dostalo housenkám co nejvíce potravy a dorůst do co největší velikosti. (Zvlášť u motýlů, kteří nepřijímají potravu – jejich životnost potom závisí na tom, kolik snědli jako housenky) Jejich obydlí musí být dané tak, aby světlo svítilo na celý povrch. S postupným růstem je přendáváme do větších nádob. Až housenky odrostou, přesuneme je do houseníku. (Většinou ve tvaru dřevěné krychle a stěnami pokrytýma jemným pletivem) Pozor aby zde nebyl jakýkoliv otvor, kterým by mohly housenky utéct.

Housenky se živí hlavně rostlinami, takže co se týče dna houseníku, je nejlepší zde dát rostliny, které ale nejdříve opláchneme a trochu usušíme, abychom zabránili parazitům. Některé druhy housenek přezimují. (Postupujeme stejně jako u přezimování vajíček, akorát je dáme v Petriho misce přímo do houseníku) Pokud ale venku zima a rostliny ještě moc nerostou, vložíme housenky do ledničky – tím oddálíme jejich probuzení.

Kuklení housenek

V tomto stádiu si housenky vyžadují nejvíce krmení. Pak se krmit přestanou a začnou se rychle pohybovat po houseníku. Některé z housenek se začnou potírat ústními výměšky nebo vylučují hedvábné vlákno. Kvůli klidu se doporučuje tyto housenky přesunou do samostatného houseníku. Tím ochráníme ostatní housenky – před kuklením housenky vylučuje jedovaté látky. Není dobré nechat se kuklit mnoho housenek v jednom houseníku, proto je rozdělíme do několika menších skupin a oddělíme.

Líhnutí motýlů

Poslední stádium. Že se motýlek líhne poznáme podle toho, že kukla mění svou barvu a motýlkovi prosvítají křidélka. Kukly se musí hodně rosit. Je také nutné, aby měl kolem sebe motýl hodně prostoru, aby mohl pořádně roztáhnout křídla. Opět lze jejich líhnutí oddálit tím, že se vloží do ledničky.

4/5 - (9 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *