Nosál vás překvapí a chovat ho budete skutečně s nadšením

Nosál je neobvyklé zvířátko pro chov, ale je v mnoha rodinách stále populárnější. Je to malé a nenáročné roztomilé stvoření, které může přinést radost právě do Vaší rodiny. Pokud tedy plánujete nosála, zde je pár typů, jak na něj.

Obecné informace

Nosál patří mezi medvídkovité šelmy. Jeho nos je velmi dobře vyvinutý – může jím otáčet až o neuvěřitelných 45°. Nemá ale tak dobře vyvinutý pouze nos, ale i jeho ostatní smysly stojí za řeč. Má velký smysl pro rovnováhu, kterou mu obstarává jeho dlouhý ocas. Je to všežravec. Ve volné přírodě žije hlavně v oblastech deštných pralesů (obvyklý výskyt je v Jižní Americe, Venezuele, Argentině až po Kolumbii), kde bývají podmínky pro přežití opravdu kruté. Může se dožít až 18-ti let. Když je samice v březí, trvá to přibližně 77 dní. Obvykle rodí 1 až 7 mláďat. Po porodu většinou bývají v dutinách stromů, kde samice mláďata kojí. Délka těla nosála je zhruba od 35 až po 68 cm. Výška bývá od 27 do 30 cm. Co se týče hmotnosti, je to asi 3 – 7,7 kg.

Chov

Nosál se dá poměrně jednoduše ochočit. Nehodí se moc do bytu, proto je lepší, kdyby měl nějakou větší klec venku nebo mu popř. Vyhradit celý pokoj. Je velmi zvědavý, a tak když ho na chvíli pustíte do domu, musíte počítat s tím, že je možné, že pár věcí rozbije. Naučí se chodit i na záchod. Nosálové musí být registrovaní a tedy i očipovaní. Je pro ně lepší, když se chovají ve skupině alespoň po dvou.

Obydlí

Pokud jste si vybrali místo vyhrazeného pokojíčku výběh, jsou vyhovující rozměry minimálně 3,5 x 3,5 m a alespoň 2,5 m na výšku. Co se týče zařízení obydlí, dejte mu tam větve, provazy, hračky, nějaké ty prolézačky, záchod a misky na vodu a na krmení. Doporučuje se tam dávat i domeček, který bude viset zhruba půl metru (může být samozřejmě i výš) nad zemí. Jako podestýlka postačí obyčejné hobliny (Můžou být i písek, štěpky, …). Celé venkovní obydlí by mělo být i dostatečně zateplené.

Potrava

Nosál je všežravec. Jako krmení mu postačí buď psí, nebo kočičí granule, zelenina, ovoce, maso, piškoty a další. Můžete mu také tak jednou za dva dny dát müsli tyčinku. Krmení by mělo být pravidelné. Dávka krmení by se měla pohybovat okolo půl kila. Obecně tedy můžeme říct, že se živí půdními živočichy, plody, hlízami a dokonce i ptačími vejci nebo mláďaty.

Očkování, očipování, odčervení

Každý nosál by se měl zhruba 3x do roka nechat u veterináře odčervit – pomocí tabletek. (Například CESTAL CAT, které jsou určené pro kočky, ale postačí i nosálům) Proti blechám existují speciální obojky nebo můžete použít přípravky FrontLine. Nosál musí být ze zákona očipovaný. Na základě čipu je mu vydán pas EU. (Slouží k cestovaní, dále se do něj zapisují všechna očkování) Co se týče očkování, nejdůležitější je nosála naočkovat proti vzteklině, panleukopenii, psince a parvoviroze + leptosiporze.

Zajímavosti

Byla to oblíbená zvířata pro první kolonizátory, kteří přijížděli do Jižní Ameriky. Jsou velmi inteligentní. Za to můžou drsné podmínky pro přežití v jejich přirozeném prostředí. Pro inteligenci je chovaly tamější kmeny. Ty si ochočovaly hlavně samičky – kvůli tomu, že byly hodně družné. Ty se pohybovaly se svými mláďaty ve volné přírodě. (Samci se přibližovali jenom, když byly samice v březích.) Samci byli ze samičí smečky po dovršení hranice dvou let vyhnáni a strávili zbytek života osaměle. Samci mezi sebou cítí rivalitu, a tak bojují téměř o všechno – o jídlo, o samici o místo k bydlení.

 

Doufám, že byl pro Vás článek o chovu nosálů zajímavý a přínosný a nosál už je neodlučitelným členem Vaší rodinky.

4.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *