Žáby a jejich chov

Žáby jsou velmi fascinující tvorové. Jejich vzhled i způsob života je ojedinělý a naprosto unikátní. Pokud jim je poskytnuté akvaterárium, je možné je i rozmnožit, což je pro žáby něco jako smysl života.

Nejvhodnější druhy pro chov

Nejvhodnějšími a nejrozšířenějšími druhy pro chov se v posledních letech staly pralesnička harlekýn, pralesnička Anthonyova , pralesnička pruhovaná, pralesnička batikovaná a drápatka vodní. Samozřejmě se dá chovat i plno dalších druhů.

Jak vybrat vhodné akvaterárium?

Prvním – a tím nejdůležitějším krokem je výběr správného akvaterária. Rozměry a tvar akvaterária se zpravidla vybírá podle požadavků určitého druhu žab a velikosti daného druhu. Dále podle pohybu a chování. Druhy, které se pohybují vetšinou na zemi potřebují akvaterárium větší. Žáby stromové naopak potřebují akvaterárium vysoké a vybavené větvemi, které vytváří těmto žábám prostor pro pohyb.

Žabky, které jsou aktivní přes den by nadále měli mít i vhodné světlo. Důležitá je délka světelné periody, která se volí podle délky změn denního světla. Ta se volí i podle změn světelných dní ročního období. Světlo včetně tepla se zajišťuje pomocí speciálních žárovek do terárií se spektrem (Cena jedné žárovky se pohybuje okolo 450,-), který je podobný dennímu světlu. Manipulace s žárovkami je v podstatě libovolná – mohou být umístěny jak uvnitř akvaterária, tak zvenku. Důležité je ale aby byly z dosahu žab.

Žáby musí mít ve svém akvateráriu možnost zalézt si do chladného koutu a naopak na místo, kde se mohou vyhřívat. Nádržky s vodou (Opět se volí podle požadavků druhu – větší vyžaduje filtraci i vytápění. Pokud ale určený druh vodu nepotřebuje, vytvořte v části akvaterária mokřinu) se ohřívají topítky pro akvaterária.

Co se týče tepla je možné využít například speciální topné kabely či kameny, které se zabudovávají pod substrát – např. Silnější vrstva rašeliny. (Topné kameny obvykle stojí okolo 300,- a topné kabely okolo 400,- – 500,-. Lze ale sehnat i levněji.) Vlhkost se udržuje okolo 90% každodenním rosením. Tu kontrolujeme vlhkoměrem.

Vhodné rostliny do akvaterária jsou například zelenec, filodendron a další. Kromě rostlin se hodí vystlat akvaterárium i například přírodním korkem. Co se týče teploty, tak například pralesničky vyžadují denní teplotu okolo 22-26°C (v noci pokles teploty okolo 3-5°C)

Potrava

Valná většina žab se stravují převážně hmyzem, nervy či členovci. Avšak větší žáby se živí i jinými žábami, hlodavci či obratlovci. Někdy dokonce i hady a želvy. Většina žab svou kořist uloví svým dlouhým lepkavým jazykem – jediný druh, který takhle neloví je čeleď žab pipovitých. Ty příjmají potravu normálně ústy. Všechny žáby během přijímání potravy mrkají.

Pohlaví žab

Pohlaví u žab se dá poznat poměrně snadno. Samečci většinou bývají menší, barevnější a bývají vybavení ozvučnými vaky či zvětšenými bubínky. (Hlasitým kvákáním si namlouvají samičku) Dále jsou jejich přední končetiny delší. Na těch se nachází mozoly. (Slouží k lepšímu přidržení samičky při páření – to obvykle probíhá ve vodě)

Páření

Jak už jste se dočetli o trochu výše, páření probíhá většinou ve vodě – tedy v období dešťů, kdy je vlhkost vysoká. Sameček vyhledá vlhké tmavé místo, kde dovede samičku. Pokud ji místo vyhovuje, naklade zde vajíčka. Vajíčka většinou naklade v počtu 20 – 25. (Opět závisí na druhu žáby). Poté na ně sameček vypustí sperma. Po nakladení vajíček samička místo opouští. Po dobu vývoje se o ně tedy stará sameček. Po 1 – 2 týdnech ze vajíček líhnou pulci. Jakmile se narodí, sameček si je naloží na záda a odnese do odstátých kalužin.

Doufám, že se článek líbil a některým pomohl s chovem žabek.

5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *