Chov krabů

V mnoha článcích jste se dočetli, jak začít s chovem těch typických domácích zvířat, málokde se však píše, jak začít chovat například takového kraba. I když to může znít šíleně, krabi fungují jako neodlučitelný člen rodiny v mnoha domácnostech. Láká i Vás mít doma toto neobvyklé zvířátko? Jak na to, čím ho krmit a plno dalších informací a tipů si řekneme v následujícím článku.

Oblíbené druhy pro chov

V posledních letech se nejoblíbenějším a nejrozšířenějším druhem pro chov stal Krab suchozemský (Cardisoma armatur). Toho můžete znát i pod přezdívkami jako jsou ‚krab tříbarvý‘ nebo jako ‚krab harlekýn‘. Tento druh pochází ze sladkých, brakických, ale i slaných vod a břehů Jižní Ameriky a současnosti i Afriky. Co se týče velikosti, může dorůstat až neuvěřitelných 15 cm. Průměrná délka je však okolo 13 cm. Má na svém těle mnoho různých pestrých barev. Tou nejtypičtější barvou je pro ně jasná modř, která se nachází na jakoby stále vyleštěném hřbetě. Další barvou je oranžová, kterou můžete pozorovat v okolí končetin. Pokud chcete chovat více jedinců, doporučuje se mít jednoho kraba a pak další samičky. Samozřejmě záleží na Vás, ale když je v akvateráriu více než jeden krab, začnou se prát, což by nemuselo dopadnout dobře.

Vhodné obydlí pro kraba

Tyto zvířata jsou doma jak na souši, tak ve vodě. Aby se krabům dobře bydlelo – tedy aby měli dostatečné pohodlí, musíme jim tedy přichystat prostorné akvaterárium, které musí být zařízené tak, aby se krabi mohli koupat ve vodě (Voda by měla být zhruba na jedné třetině akvaterária.) anebo procházet na souši. (Souš by měla být zbylé dvě třetiny akvaterária ještě spolu s říčním pískem a oblázky) Co se týče rozměrů – pokud chováte například jeden pár krabů, doporučuje se, aby rozměry akvaterária byli alespoň 120 cm x 50 cm x 30 cm. (Výška akvaterária může být nižší, krabi totiž většinou moc nešplhají)

Voda musí být dostatečně hluboká. Za ideální hloubku se považuje taková, ve které se může krab ponořit celý. Krabi si rádi hrabou v písku, a tak by se v akvateráriu mělo objevovat množství písku takové, aby se v něm mohl krab dostatečně vyhrát. Co se týče přechodu z vody na souš, měl by být spíše volnější – neměl by zde být tzv. ‚schod‘. Dále můžeme nádrž obohatit nějakými těmi kameny nebo dřevem. Další oblibou krabů je schovávat se. Proto vytvoříme i nějaké úkryty, kam se můžou přesunout.

Teplota vody by se měla pohybovat okolo 23°C. (K tomu se dá pořídit speciální akvarijní topítko s termostatem) Na nejteplejším místě by měla teplota dosahovat až 35°C. Aby bylo teplo i na souši, musíme svítit speciální lampičkou s UV zářením – to prospívá pevnému krunýři a navíc k tomu dává barvám schopnost se pořádně ‚rozzářit‘. Krabi ale zároveň ve svém akvateráriu musí mít chladné místa. Dále jim svědčí, pokud je v akvateráriu dostatečná vlhkost. Tu můžeme udělat tak, že akvaterárium čas od času pokropíme nebo jej uzavřeme (a necháme nějaké otvory na dýchání) a vlhkost by se měla utvořit sama.

Pokud budete do akvaterária chtít i nějaké rostliny, pořizujeme nějaké vodní a vlhkomilné. Musíme ale počítat s tím, že je občas krabi sami konzumují.

Voda se musí pravidelně filtrovat. Pokud je voda znečištěná, hrozí onemocnění. Když vyměňujeme vodu, nesmíme zapomenout na to, že voda chlorovaná musí alespoň den odstát, než ji použijeme. Je možné do vody přidat i mořskou sůl – ta má antiseptické účinky. (Lžičku na 100 l)

Potrava

Jsou to všežravci. Jako stravu jim můžeme servírovat různé druhy zeleniny a ovoce. Dále taky nějaké rostliny – například pampelišky nebo jitrocel. Pokud chcete dát krabům i maso, použijte libové – například rybí, žížaly či hovězí. Dnes už existuje i speciální konzervy s jídlem pro kraby. Je dobré jim občas přimíchat do jídla rozdrcenou sépiovou kost, díky které budou mít dostatek vápníku. Čas od času taky sežerou svůj vlastní svlečený krunýř, toho se však nemusíte zaleknout – právě naopak. Dodává jim to potřebné minerály.

3.5/5 - (2 votes)

3 thoughts on “Chov krabů

    1. Dobrý den, já na něj předevčírem koukala v Hornbachu. Cena byla 299,- Neodnesla jsem si ho jen proto, že jsme se rozhodli prvně nastudovat co potřebuje :-)

  1. „Tento druh pochází ze sladkých, brakických, ale i slaných vod a břehů Jižní Ameriky a současnosti i Afriky.“
    Není zač :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *