Chov Baziliška Zeleného

Chcete nenáročného domácího mazlíčka? Pořiďte si Baziliška Zeleného. Podobně jako Leguán Zelený je velmi oblíbený mezi chovateli. Pokud se chcete dozvědět jak se o něj starat, tak si přečtěte následující podnadpisy.

Potrava

Bazilišek Zelený je všežravec. Můžete mu dát najíst hmyz, sarančata, pavouky ale i změklé ovoce. Pro jeho život je důležité mu občas jídlo posypat vápníkem, který seženete v běžném zverimexu.

Terárium

Důležité je vědět, že Bazilišci mají problém s rozpoznáním skla v teráriu, a proto si srážkou mohou způsobit zbytečné zranění – proto je lepší sklo nějak zviditelnit. Bazilišek potřebuje dostatečně velké akvárium s bazénem – milují vodu a tráví v něm většinu času. Bazén by měl být dost velký, aby se do něj vešla alespoň polovina jeho těla. V jeho teráriu by nemělo chybět ani UVB záření. Na UVB záření se budou vyhřívat. (Bez něj neumí ani využít vápník ze stravy.)  Do terária umístěte také klacíky na šplhání. Terárium vystelte speciálním vnitřním kobercem nebo zezimou. Pokud tam umístíte i rostliny, tak se bazilišek bude v teráriu cítit bezpečně a přirozeně. Živé rostliny mu pomáhají udržet tu správnou vlhkost v teráriu.

Popis Baziliška Zeleného

Může dorůstat až 80 cm, z toho tvoří dvě třetiny jenom ocas. Bazilišek Zelený má dlouhé zadní nohy s dlouhými prsty. Na zádech má takzvaný hřeben. Má dlouhý a tenký ocas. Jeho barva je zelená s nepravidelnými modrými skvrnami.

Chování Baziliška Zeleného

Bazilišci Zelení milují vodu – jak už jsem zmínila. A proto by v jeho teráriu neměl chybět bazén. Rádi šplhají. Více Bazilišků se navzájem dorozumívá kýváním hlavy. V případě že, se Bazilišek cítí ohroženě, anebo je v nebezpečí, utíká rychlým během po zadních nohách. Pomocí ocasu udržuje rovnováhu. Na krátkou vzdálenost umí dokonce i běhat po vodě.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost je ve věku 18 – 24 měsíců. Bazilišci mají více pohlavních orgánů. Jeden má na hlavě, který používá k lákání samic – stejně jako ten druhý na zádech. Samice mají ale pouze jeden hřeben, který se nachází na hlavě. V čase rozmnožování samice naklade několik vajec. Mláďata se líhnou sama. Po porodu samice opouštějí hnízdo. Mládě je hned po vylíhnutí velmi samostatné – dokáže samo lézt, pohybovat se a dělat všechno aby přežilo.

Zajímavosti

Když se cítí ohroženě nebo je v nebezpečí, dokáže vyvinout až neuvěřitelnou rychlost 10 kilometrů za hodinu. Další zajímavostí je to, že dokážou běhat po vodě. Díky tomu se jí často přezdívá Ježíšova ještěrka. Když jsou pod vodou, dokážou zde vydržet až ohromných 30 minut.

Bazilišek Zelený v přírodě

Vyskytuje se křovinách a v nízkém stromoví, poblíž řek nebo jezer v Jižní Americe. Samci jsou teritoriální a své prostředí si chrání bojem. Jeho zelená barva mu poskytuje ve volné přírodě ukrýt před nepřáteli. Baziliškové žijí ve skupině a jsou velmi plaší tvorové. 

4.7/5 - (3 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *