Chov gekončíka nočního

Chov gekončíka nočního

Dnes si povíme o chovu gekončíka nočního. Pokud Vám toto nic neříká, jedná se o malého živočicha, který svým vzhledem připomíná malou ještěrku. Obecně je známo, že chovat tyto živočichy není vůbec těžké, jestli je to pravda se však můžete přesvědčit sami. Jak na to a další informace se, pokud budete pokračovat ve čtení následujícího článku.

By: TheReptilarium

Obecné informace

Tyto živočichy se nedoporučuje chovat v párech z toho důvodu, že samci obvykle bývají hodně aktivní a samici by tak po čase uhonili. Je ale možné chovat více samiček (pokud nemáte v plánu zvířata rozmnožit) nebo jednoho samce – v jednom teráriu by neměli být dva samci! Došlo by totiž k bojům, které by mohly skončit úmrtím jednoho z nich.

Gekončíci patří do kmene strunatců, je to obratlovec a patří do čeledi gekonovitých. Obvykle se vykytují v oblasti Indie, Pákistánu a Afghánistánu. Dorůstají velikosti okolo 25 cm. Na končetinách mají pět prstů a drápky. Dožívají se až neuvěřitelných 20-ti let. Obvyklá barva gekončíka bývá hnědo-žlutá s tečkami nebo se skvrnami. Jejich oči mívají vertikální zornici s volnými víčky.

Terárium

Jako každé zvíře, musíme i gekončíkovi terárium přizpůsobit tak, aby se cítil jako ve svém přirozeném prostředí. Klasické terárium pro zařízené pro gekončíka by mělo mít minimální rozměry 100 x 50 x 35 cm. Můžete na terárium také přilepit nějaký plakát na kterém je obrázek, který gekončíkovi připomíná jeho přirozené prostředí. (Je ale obecně známo, že se pak terárium hůře čistí.)

Takový obrázek se dá koupit buď přes internet nebo v obyčejném obchodu se zvířecími potřebami. Na stropě terária by mělo být umístěno nějaké větrání. Větrání můžete vyrobit například z nějakého pletivového pásu, který zároveň zabrání gekončíkovi utéct. Součástí terária může pak dále být nějaká menší skleněná terasa, kterou můžete posypat pískem.

Gekončík se také velmi rád schovává. Proto je dobré mu do terárka udělat co nejvíce míst, kam by si mohl zalézt a schovat se. (To můžete udělat například z obráceného květináče nebo nějaké jiné nádoby, do které vyřežete otvor jako vchod.)

Tyto úkryty se také dají sehnat ve všech možných obchodech se zvířecími potřebami. Pozor ale aby zde nebyly nějaké ostré hrany, o které se by se mohl živočich poranit. Je dobré zde umístit i nějaké živé rostliny – ty udržují vhodné klima a navíc poskytují zvířeti stín a chlad. Je dobré terárko minimálně dvakrát do týdne porosit – nejlépe v době, kdy vypínáte světlo. (Do terária je možné nainstalovat žárovku, ale i bez ní se živočich obejde. Doporučuje se ji používat v hodně tmavých místnostech, bohatě ale stačí, když umístíte terárium někde blízko okna.)

Terárko by se ale mělo vytápět. To je možné udělat speciální topným kamenem, který by měl být puštěný 24 hodin denně. Je vhodné jej vypínat při zimování. Kromě topného kamenu byste měli také používat alespoň 25W žárovku – gekončíci se mimo jiné také velmi rádi vyhřívají. V nádrži by měl vzniknout teplotní gradient – pod zdrojem tepla okolo 35°C a u země okolo 25°C. V noci však může teplota klidně klesnout k 20°C.

Potrava

Dospělí gekoni se musí krmit alespoň třikrát týdně. Není moc dobré nechat se svého gekončíka přejídat. Při krmení obvykle dospělý gekončík zkonzumuje v průměru okolo 2 – 4 cvrčků. Co se týče samotného složení potravy, mají tito živočichové v oblibě cvrčky, sarančata, šváby, potemníky brazilské, jednodenní holátka myší, potemníky moučné a další. (S potemníky ale opatrně – mohou přivést zvířeti zažívací problémy.)

Všechna tyto zvířata ke krmení můžete koupit v každém zverimexu za poměrně slušnou cenu. Dále je také nutné gekončíkům měnit alespoň dvakrát denně vodu.

Doufám tedy, že se Vám článek o gekončících líbil a dopomohl k chovu těchto neuvěřitelně krásných zvířat.

2/5 - (3 votes)

2 thoughts on “Chov gekončíka nočního

  1. Dobrý den,
    chtěla bych jenom říci, že pro gekončíky nenjsou vhodné dřevěné třísky (na obrázku), hrozí úmrtí z důvodu spolknutí, nebo vněkší zranění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *