Jak se starat o morče

Jak se starat o morče

Morčata – malá a tulivá stvoření, která vnesou radost do života snad každému. Jsou velmi společenská a hravá. Zvířátko jednoduché na chov, které je oblíbené snad u každé rodiny s dětmi.

Morče se dá chovat v kleci nebo v teráriu. Jako podestýlka většinou slouží hobliny, pod které je dobré dát noviny, pro lepší sání, nebo na podestýlku dát seno.  Pokud si všimnete, že morče žere noviny, měly byste je oddělat. Že to bude dělat je ale docela pravděpodobné. Například křečci, kteří to také dělají, si někdy z novin staví i hnízda. Dále pak není dobré dávat místo podestýlky piliny. Jsou příliš drobné a mohou být pro zvíře i nebezpečné.

Do klece také patří nějaká miska na krmení, nejlépe těžká, aby ji zvířátko nepřevrátilo a dále miska na vodu nebo napáječka. Napáječka je z jistého ohledu lepší, protože se voda nevylívá, neznečišťuje klec a nerozmáčí krmivo. Svému morčátku můžete přidat i domeček, aby se mělo kam schovat, když bude chtít mít klid nebo si jenom odpočinout.

Morče se krmí směsí, kterou běžně koupíte ve zverimexu. Do klece ale neodmyslitelně patří nějaká větvička, nejlépe z ovocného stromu, kterou morčátko bude moct ohlodávat. Tohle je nezbytnost, protože morče je hlodavec, které se o své zuby stará tím, že si je obrušuje. Pozor ale, aby to nebyla větev z nějakého jedovatého stromu, například tisu. Místo větvičky můžete dát zvířátku kus starého chleba.

Morčata mají velice ráda trávu, proto je dobré, pokud máte možnost, občas ho pustit ven, ale nezapomeňte, že musíte vytvořit ohrádku, aby vám zvířátko neuteklo. Pozor také na to, čím se venku krmí. Chutnají jim pampeliškové listy, jetel, ale i vojtěška. Ale raději kontrolujte, co žere. Tráva také nesmí být ničím postříkaná a neměla by se zkrmovat tráva rostoucí u silnice.

Morče nepohrne ani zeleninou. Má rádo petrželovou nať, ale i mrkev či kedluben. Neodmítne ani jablko, i když nejraději má jádřinec.

Morčata mají ráda čistotu, proto je dobré každý den odstraňovat zbytky potravy a hlavně pravidelně měnit vodu. Jednou týdně potom odstranit podestýlku a dát novou.

Jak už bylo zmíněno, morčata jsou sice čistotná zvířata, ale někdy prostě nezabráníte tomu, aby se na srsti neudělaly chuchvalce. Aspoň jednou týdně byste měli zvíře vykartáčovat. Zbavíte ho tím chuchvalců, odumřelých chlupů, ale promasírujete mu i pokožku. Když se to bude morčátku líbit, možná si u toho bude i pobrukovat. Takovýto problém mívají většinou morčata angorská, která mají dlouhé chlupy a měly by se jednou za čas i okoupat.

4.6/5 - (217 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *