Péče o osmáky a jejich chov

Péče o osmáky a jejich chov

Osmáci jsou v celku nenároční na péči. Denně jim stačí čistá voda, čerstvé jídlo a přibližně 3 krát za týden misku s pískem na koupání. Osmáky nikdy nekoupeme ve vodě! Mohli by jste je i zabít.

Klec nebo akvárium by jste měli čistit tak jednou týdně, ale pokud máte osmáků více, tak častěji. Pokud jim nebudete klec nebo akvárium čistit, můžete jim způsobit problémy, jako například zánět očí. Samozřejmě věnování se osmákům patří také k péči a to oni dost potřebují. Jsou velmi společenští a tak potřebují vaši pozornost často.

Každodenní péče

Autor obrázku: Diana

Každý den dejte osmákovi čistou vodu, čerstvé krmení a odstraňte mokrou nebo jinak znečištěnou podestýlku, aby byl osmák v čistém prostředí. Každý den by jste si měli s osmákem hrát, aby citově nestrádal, potom by pískal.

Pokud ale máte osmáky dva, tak se jim tolik věnovat nemusíte, ale občas si s nimi také hrajte! Vypusťte je občas proběhnout po bytě (pokud je máte ochočené), protože v ubikaci nemají dostatek místa na běhání. Ale pozor na díry pod podlahou nebo na různé dráty, mohl by si ublížit a nebo se ztratit.

Přibližně jednou za čtrnáct dní vyměňte kompletně podestýlku, pokud ale mají vaši osmáci větši bydlení, nemusíte tak často. Minimálně jendou za měsíc! Celou ubikaci by jste měli také umýt a několikrát vypláchnout a vytřít do sucha!

Hraní a mazlení

Jak jsem již zmínila, tak osmáci jsou velmi společenská zvířátka a proto hraní si s nimi je velmi důležité, ale také i zábavné. Nejsou nějak moc mazliví, ale pokud je necháte půl hodinky běhat po pokoji, tak se unaví a pak se rádi budou mazlit. Mají velmi rádi drbání na bříšku a za ouškama!

Když jsou unavení, tak ani neutíkají!

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *