Proč si jako domácího mazlíčka pořídit osmáka degu?

Proč si jako domácího mazlíčka pořídit osmáka degu?

Osmák je velmi přátelské zvířátko, ikdyž občas docela otravné svým pískotem nebo častým dováděním v jeho oblíbeném kolotoči. Samozřejmě, že se u každého zvířátka najdou nějaké špatné vlastnosti. Stejně je to i u osmáků.

Rádi dělají hluk, ale na druhou stranu jsou to velmi mazlivá, hodná a v celku citlivá zvířátka, která nemají ráda samotu a proto vyžadují častější péči a hlavně pozornost. S osmáky se ale dá zažít také spoustu legrace a můžete se s nimi úžasně vydovádět.

Já osobně osmáčky vřele doporučuji. Pokud by jste tedy měli zájem chovat osmáčky nebo pouze jednoho osmáčka, pár rad do začátku by se vám určitě hodilo.

Co si obstarat dříve, než si pořídíte osmáka?

Akvárium nebo větší klec, ale spíše doporučuji akvárium s nějakým pletivem na uzavření. V kleci totiž dělají mnohem větší rámus.

  • Hobliny, NE piliny, ty pro osmáky nejsou vhodné.
  • Kolotoč na běhání. Průměr cca 25 cm.
  • Dřevěné hračky (např. domeček, tunel, most, žebřík, delší rozvětvený klacek). Osmáci se suprově vydovádí a je hezké je pozorovat.
  • Krmení, které by mělo obsahovat málo tuků a cukrů, abychom z osmáčků neměli kuličky. Osmáci rádi baští oříšky (oříšky jsou velmi tučné, takže bychom je neměly dávat často), jakoukoliv zeleninu a ovoce (také v menších dávkách), ale mají rádi i slunečnicová semínka a kukuřici. Důležité v jejich jídelníčku je také hlavně seno!
  • Pítko (minimálně třikrát za týden by jste měli vodu vyměnit)
  • Minerální kámen na broušení zoubků (nedávat ho moc často, mají pak moc ostré zoubky a to také není dobré)

Nakonec stejně sami poznáte, co vašemu osmáčkovi bude nejvíce chutnat a s čím si bude nejvíce hrát a co mu bude vlastně vyhovovat.  Pokud máte tedy v plánu si nějakého osmáka pořídit, dbejte na to, aby jste se mu mohli minimálně hodinu denně věnovat, je to pro něj velmi důležité a alespoň se nebudu cítit tolik osamělý.

Pokud by se ale osamělý cítil (bude málo jíst, nebude ho nic bavit a bude často pískat), pak neváhejte a pořiďte mu kamaráda (stejného pohlaví, pokud nechcete mít malé osmáčky). Budou si spolu hrát a nebude jim smutno. Nakonec je roztomilé je pozorovat, jak se mazlí, spí na sobě nebo se ožužlávají.

!POZOR!

Vyhněte se osmačímu ocásku, mají ho velmi citlivý a ocásek by se jim mohl utrhnout. To je pak velmi bolí a pískají dvojnásobně, možná i více!

3.2/5 - (17 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *